Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “BE PART – Υouth–Led Development for School’s Participatory Management” στοχεύει στην ανάπτυξη, υλοποίηση και αξιολόγηση μιας καινοτόμου προσέγγισης για τους μαθητές που θα εφαρμοστεί σε κανονικά σχολεία, προωθώντας την ενσωμάτωση στην εκπαίδευση, τη συμμετοχική εκπαίδευση, την προώθηση των ικανοτήτων του πολίτη και την προώθηση κοινών αξιών.
Αφορά μαθητές, ηλικίας 13-15 ετών από ευάλωτες ομάδες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των σχολείων τους και κατ ‘αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσουν και / ή θα αναπτύξουν τις ατομικές τους ικανότητες και τελικά την κοινωνική τους ένταξη. Παράλληλα με την προσωπική τους ανάπτυξη, εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία BE PART, οι μαθητές θα ενεργούν επίσης ως παράγοντες καινοτόμου και θετικής αλλαγής της διαδικασίας διαχείρισης των σχολείων τους, εφαρμόζοντας μια δέσμη πρωτοβουλιών με βάση τα μοντέλα συμμετοχής των μαθητών. Σε αυτά τα μοντέλα, οι μαθητές και οι καθηγητές συνεργάζονται μεταξύ τους για να συνδημιουργήσουν στρατηγικές και πρωτοβουλίες, καθώς και να παρακολουθήσουν και να αξιολογήσουν από κοινού το σχολικό σχέδιο.
Το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα είναι το μοναδικό ελληνικό σχολείο που συμμετέχει ως εταίρος σε ERASMUS+ KA3 – χάραξη πολιτικής. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και έχει διάρκεια 36 μήνες.
Συντονιστής: Mentortec (Πορτογαλία)
Εταίροι: Universidade do Porto (Πορτογαλία), Escola Secundária de Paços de Ferreira (Πορτογαλία), Platoniq Sistema Cultural (Ισπανία), Escola Virolei (Ισπανία), Action Synergy (Ελλάδα), 2ο Γυμνάσιο Γέρακα (Ελλάδα), Valmieras Pargaujas sakumskola (Λετονία)
Ο ρόλος του 2ου Γυμνασίου Γέρακα στο πρόγραμμα
Ως ένας από τους εταίρους του BE PART, το σχολείο μας θα συμμετάσχει σε όλα τα πακέτα εργασίας (Working Package, WP), αλλά κυρίως στις φάσεις υλοποίησης. Έτσι, το σχολείο θα συμμετάσχει ενεργά στο WP3 και στο WP4.
Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο του WP1, το σχολείο θα συμβάλει στην αναγνώριση και ανάλυση των μοντέλων συμμετοχής των μαθητών (Models of Youth Participation, MYP), στο Εγχειρίδιο MYP, στην επιλογή του MYP και θα σχεδιάσει τα τοπικά σχέδια δράσης.
Στο WP2 το σχολείο θα υποστηρίξει την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τη διαδικασία δημιουργίας και συν-δημιουργίας καθώς και τον σχεδιασμό του προγράμματος Building Capacity Teacher. Θα συμμετάσχει επίσης στα δύο μαθήματα προγράμματος Building Capacity Teacher.
Στο WP3, θα σχεδιάσει τα τοπικά σχέδια δράσης MYP στα σχολεία που ακολουθούν τον οδηγό MYP, θα να εφαρμόσει τα τοπικά σχέδια δράσης MYP ενώ θα συμβάλει στην αξιολόγηση των εμπειριών. Θα συντάξει επίσης την τοπική έκθεση σχετικά με τα σχέδια δράσης MYP που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Στο πλαίσιο του WP4, θα υποστηρίξει το σχεδιασμό του μοντέλου BE PART Led Youth, θα συμβάλλει στη μεθοδολογία για εργαστήρια με εμπειρογνώμονες, θα συμμετέχει στο εθνικό εργαστήριο και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της έκθεσης με τα εθνικά πορίσματα.
Για το WP5, το σχολείο θα έχει το εξής ρόλο:
- υποστήριξη της δημιουργίας κατευθυντήριων γραμμών και εργαλείων για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του WP, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής και εργαλείων επικοινωνίας και διάδοσης.
- Υποστήριξη της εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου δράσης και εκτέλεση των δραστηριοτήτων επικοινωνίας και διάδοσης ανάλογα.
- Εκτέλεση δραστηριοτήτων επικοινωνίας και διάδοσης σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.
- Οργάνωση τοπικών εκδηλώσεων μικρής κλίμακας.
- Προώθηση και φιλοξενία 2 φοιτητών διεθνών κινητικών δράσεων.
- Συμβολή στην οργάνωση της τελικής διάσκεψης και παρακολούθησή της.
- Υποστήριξη του ορισμού της στρατηγικής εκμετάλλευσης.
- Δημιουργία αναφοράς για τον συντονιστή ανά τετράμηνο.
Στο WP6, το σχολείο θα έχει το εξής ρόλο:
- Υποστήριξη της δημιουργίας κατευθυντήριων γραμμών και εργαλείων για την υλοποίηση δραστηριοτήτων WP, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου ποιότητας.
- Συμμετοχή ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες αξιολόγησης της ποιότητας και συνεπώς συνεργασία για την αξιολόγηση του έργου.
- Εφαρμογή εργαλείων ποιότητας στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αναπτύσσονται και εκπόνηση ποιοτικής έκθεσης σχετικά με τα αποτελέσματα.
- Οργάνωση της ομάδας εστίασης αξιολόγησης (focus group).
- Εκπόνηση σύντομης έκθεσης εφαρμογής για την εκδήλωση της ομάδας εστίασης (focus group).
- Δημιουργία αναφοράς για τον συντονιστή ανά τετράμηνο.
Για το WP7, το σχολείο θα έχει τον εξής ρόλο:
- Συμβολή στη διασφάλιση της ομαλής υλοποίησης και επικοινωνίας του έργου και της συνολικής διαχείρισης των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις ευθύνες του στην υλοποίηση του έργου.
- Διασφάλιση της τακτικής επικοινωνίας και υποβολής εκθέσεων στον συντονιστή (τεχνική και οικονομική εκτέλεση).
- Συμμετοχή σε όλες τις συνεδριάσεις του έργου, παρακολούθηση συνεδριάσεων σε απόσταση.
Φωνή του Γέρακα
Ευχαριστούμε θερμά τη “Φωνή του Γέρακα” για τη δημοσίευση του Δελτίου Τύπου για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS KA3 “Be part” στο οποίο συμμετέχουμε ως εταίροι.
Promotional video
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ERASMUS+ KA3 “Be Part”
Εάν είσαι μαθητής μεταξύ 13 και 15 ετών και είσαι πρόθυμος να συμμετέχεις ενεργά στη διαχείριση του σχολείου σου, το έργο «BePart» σε προσκαλεί να εγγραφείς και να λάβεις μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ3, το οποίο ενθαρρύνει στο να ακούγεται η φωνή σου και να έχεις τη δύναμη της λήψης αποφάσεων σε θέματα που αφορούν και επηρεάζουν ΕΣΕΝΑ στο σχολείο σου.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ KA3 “BEPART – Youth Led Development for Schools Participatory Management”, είναι πρόγραμμα τριετούς διάρκειας 2019-2022, στο οποίο συμμετέχουμε ως εταίροι μαζί με Ερευνητικά Κέντρα από 3 χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο του Porto και 4 Σχολεία από Πορτογαλία, Ισπανία, Λιθουανία και Ελλάδα. Το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα είναι το μοναδικό ελληνικό σχολείο που συμμετέχει ως εταίρος σε ERASMUS+ KA3 – χάραξη πολιτικής. Σε κάθε φάση θα πραγματοποιούμε διάχυση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος σε συνεργασία με τη Γενική Δ/νση Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών & Διαπολιτισμικής Εκπ/σης του Υ.ΠΑΙ.Θ., ως Associated Partner, σε άλλες Σχολικές Μονάδες της χώρας καθώς και στο Σχολικό Δίκτυο του Υ.ΠΑΙ.Θ. “ACT- ACTive citizenship”.
Πώς μπορώ να συμμετάσχω; Ποιες θα είναι οι ευθύνες μου;
- Θα χρειαστεί να εφαρμόσεις δύο Μοντέλα Συμμετοχής Νέων κατά τη σχολική χρονιά 2020/2021.
- Θα έχεις συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές (κα Περτσινίδου, κα Πριτσιούλη, κα Κάσση) και με άλλους επτά συμμαθητές σου. Όλοι μαζί, δουλεύοντας ομαδικά, θα έχετε φωνή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα εκφράσετε τις απόψεις σας σχετικά με την προώθηση και τη βελτίωση θεμάτων που αφορούν όλους τους μαθητές, όπως:
- Το ακαδημαϊκό σχολικό έργο, οι στόχοι και οι διαδικασίες του.
- Τη θέσπιση πολιτικών και κανόνων που συμβάλουν στην οργάνωση της λειτουργίας του σχολείου.
- Την αξιολόγηση της σχολικής απόδοσης.
- Τις στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων του σχολείου.
- Γι’ αυτό, η ομάδα σου (8 μαθητές) θα κάνει εβδομαδιαίες συναντήσεις με την Δ/νση του σχολείου για να συζητά τα αιτήματα των τάξεων ή τη λειτουργία και τη διαχείριση του σχολείου.
- Τι θα ωφεληθώ από αυτό;
Θα έχεις την ευκαιρία να έχεις:
- Δύναμη στη λήψη αποφάσεων για θέματα που σε επηρεάζουν στο σχολείο σου.
- Συνεισφορά σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εστιάζει στη συμμετοχή των νέων
- Άμεση επαφή και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου
- Επικοινωνία με μαθητές άλλων χωρών (Ισπανία, Πορτογαλία, Λιθουανία) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για να μοιραστείτε την εμπειρία σας.
2η Διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3ΒePart
Την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “Be Part”, με συντονιστή τη Mentortec από την Πορτογαλία και εταίρους την Active Synergy από Ελλάδα, το πανεπιστήμιο του Porto από την Πορτογαλία, τη Platoniq από Ισπανία και 4 σχολεία από Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Λιθουανία. Η συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη για την Αθήνα, λόγω των περιοριστικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Το σχολείο μας, μετά από μήνες εργασίας στο πρόγραμμα, είναι έτοιμο να συναντηθεί με τους μαθητές που συγκροτούν την παιδαγωγική ομάδα και να εργαστεί μαζί τους για την υλοποίηση των Μοντέλων Συμμετοχής Νέων. Το ΥΠΑΙΘ θα συμβάλει ως Associated Partner στο πρόγραμμα.
Σεμινάριο ανάπτυξης ικανοτήτων καθηγητών
Ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2020 το σεμινάριο για τους καθηγητές του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart”, που είχε ξεκινήσει στις 9 Νοεμβρίου 2020, παρέχοντας τους εργαλεία για να δουλέψουν με τους μαθητές της παιδαγωγικής ομάδας προκειμένου να επιλέξουν, εφαρμόσουν και αξιολογήσουν το Μοντέλο Συμμετοχής Νέων, ενδυναμώνοντας τους μαθητές με κριτική σκέψη, κοινωνικά υπεύθυνη δράση και με δεξιότητες πολιτειότητας. Ευχαριστούμε τους εταίρους μας Platoniq και Action Synergy για το ενδιαφέρον σεμινάριο.
27ο Συνέδριο Ελλήνων Εκπαιδευτικών Ευρώπης
Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 27ο Συνέδριο Ελλήνων Εκπαιδευτικών Ευρώπης με θέμα «Ο ρόλος της Παιδείας στην προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βρυξελλών και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δρ. Θεόδωρου Καλλιάνου, Επισκέπτη Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και τέλεσε υπό την Αιγίδα του Αντιπροέδρου της ΕΕ κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής με μία εξαιρετική προσέγγιση καί ανάλυση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής που μοιραζόμαστε όλοι.
Τις εργασίες του Συνεδρίου εγκαινίασε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Κεραμέως, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζαχαράκη, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Γκίκα, ο κ. Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Ελλήνων στο εξωτερικό, ο κ. Καλαμβρέζος, Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο και ο o Σεβασμιώτατος Φιλάδελφος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα.
Ακολούθησαν πολλές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, τις οποίες συντόνιζε ο Δρ. Θεόδωρος Καλλιάνος, Προέδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, του Συνεδρίου, η κα Κολλάρα, Συντονίστρια του Γραφείου Εκπαίδευσης Βρυξελλών στην και η κα Espino, Direcrorate-General for Communication. Εισήγηση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποίησε ο κ. Πασσάς, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου.
Η εισήγηση της Δ/ντριας του σχολείου μας, κας Περτσινίδου είχε θέμα «ERASMUS+ : γέφυρα λαών και γενεών. Η καινοτόμος δράση ΚΑ3 “BePart” στη συμμετοχική διαχείριση του σχολείου», όπου αναφέρθηκε στην ιστορία του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS, τα οφέλη του οποίου έχουν αποκομίσει εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές για παραπάνω από 30 χρόνια υλοποίησής του, καθώς και στην καινοτόμο δράση που εφαρμόζει το σχολείο μας από πέρσι ERASMUS+ KA3 “BePart”. Η διάχυση των αποτελεσμάτων αυτού του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Δ/νση Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών & Διαπολιτισμικής Εκπ/σης του Υ.ΠΑΙ.Θ. σε άλλες Σχολικές Μονάδες της χώρας καθώς και στο Σχολικό Δίκτυο του Υ.ΠΑΙ.Θ. “ACT- ACTive citizenship”, αφού το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων συμβάλλει ως Associated Partner.
Θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές του συνεδρίου για την τιμητική αυτή πρόσκληση, που έδωσε βήμα στο σχολείο μας να παρουσιάσει τις δράσεις του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το συνέδριο παρακολούθησαν, η κα Πριτσιούλη, η κα Κάσση, η κα Αποστολοπούλου και ο κ. Αλβέρτης.
Γωνιά ERASMUS+ “BePart”
To ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ KA3 “Be Part” είναι καινοτόμο ως προς τη σύνθεσή του αλλά και ως προς το περιεχόμενό του. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του σχολείου, να αποκτήσουν ή και να αναπτύξουν τις ικανότητες πολιτειότητας, την ικανότητα ενδυνάμωσης και κοινωνικής τους ένταξης. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τα δύο παραδοτέα μας: Εγχειρίδιο Συμμετοχής Νέων και Εγχειρίδιο Συν-Δημιουργίας. Στο Εγχειρίδιο Συμμετοχής Νέων θα στηριχτούμε για να επιλέξουν οι μαθητές της παιδαγωγικής μας ομάδας το κατάλληλο Μοντέλο για το δικό μας σχολείο.
Χριστουγεννιάτικες ευχές από το ERASMUS+ KA3 “BePart”
1η διαδικτυακή συνάντηση σχολείων – ERASMUS+ KA3 “BePart”
Μετά από μήνες εργασίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ KA3 “BePart” οι μαθητές και οι καθηγητές τεσσάρων σχολείων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Λετονίας, συναντήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, για να γνωριστούν και να συνομιλήσουν μεταξύ τους. Ύστερα από το θερμό καλωσόρισμα που τους απηύθυνε η Διευθύντρια και συντονίστρια του προγράμματος στο σχολείο μας, κα Περτσινίδου, η οποία συντόνιζε και τη συνάντηση, τον λόγο πήρε η κύρια συντονίστρια του προγράμματος, κα Rita Sousa από τη Mentortec, η οποία παρουσίασε συνοπτικά τους στόχους του προγράμματος στους μαθητές. Η κα Ιφιγένεια Γεωργιάδου από την Action Synergy, πραγματοποίησε, κατόπιν, ένα παιχνίδι γνωριμίας και σπάσιμο του πάγου με τους μαθητές. Μετά, οι Έλληνες μαθητές του προγράμματος πραγματοποίησαν παρουσιάσεις για την Ελλάδα, την Αθήνα, τον Γέρακα, το σχολείο μας και την υλοποίηση του προγράμματος ERASMUS+ KA3 «BePart». H κα Πριτσιούλη συντόνισε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι στην ψηφιακή πλατφόρμα kahoot.
Οι μαθητές, στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε πέντε (5) δωμάτια με τη βοήθεια της κας Πριτσιούλη και της κας Κάσση, και συνομίλησαν μεταξύ τους τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προγράμματος. Τέλος παρουσίασαν στην ολομέλεια, τα κύρια σημεία των μεταξύ τους συζητήσεων έτσι όπως τα είχαν καταγράψει στο jamboard.
Τους αποχαιρετίσαμε με το μελοποιημένο ποίημα του Γ. Δροσίνη, με τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη, στο Ηρώδειο, «Την ανθισμένη Αμυγδαλιά» και με την ευχή να ανθίσει κάθε πρόγραμμα που υλοποιεί ξεχωριστά το κάθε σχολείο και συμβάλλει συνολικά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «BePArt», έτσι όπως έχουν ανθίσει οι αμυγδαλιές αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαιτέρως στους δικούς μας μαθητές, Μαριλένα Παρασκευάκη, Νάσια Καριαμπά, Θένια Χατζηθεωρίδου, Στέφανο Λαδόπουλο, Αργύρη Πλακιά, Χρήστο Τσαπαλιάρη, Σταύρο Παζάρα, Γιάννη Παντελάκη και Στέλιο Μήτρου, για τις παρουσιάσεις και τον συντονισμό των συζητήσεων στα breakout sessions, οπού επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης και ικανοτήτων.
Ευχαριστούμε επίσης τους Έλληνες εταίρους από την Action Synergy, τον κ. Κώστα Διαμαντή Μπαλάσκα, την κα Ιφιγένεια Γεωργιάδου, τους εταίρους από το πανεπιστήμιο του Porto, κα Rita Barros και Carlinda Leite και από τη Platoniq, την κα Marta Anducas.
Ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντηση!
2η διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών του ERASMUS+ KA3 “BePart”
Την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, με μεγάλη χαρά συμμετείχαμε στη 2η διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart”. Συμμετείχαν μαθητές, καθηγητές και οι εμπειρογνώμονες από την Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα ενώ η Λετονία είχε τον συντονισμό. Ήταν σαν ένα σύντομο ταξίδι στην όμορφη χώρα της Λετονίας, μια χώρα διαφορετική από τη δική μας αλλά με τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες τόσο για την τρέχουσα κατάσταση όσο και για τα θέματα που απασχολούν μια σχολική κοινότητα. Αφού απολαύσαμε το πολιτιστικό μας ταξίδι εκεί, είχαμε τη ευκαιρία να συνομιλήσουμε για τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα, για την εφαρμογή του Μοντέλου Συμμετοχής Νέων στο σχολείο μας και να παίξουμε ένα παιχνίδι γνώσεων για τη Λετονία και το σχολείο που μας φιλοξένησε. Αδημονούμε για την επόμενη διαδικτυακή μαθητών συνάντηση που θα είναι στη Πορτογαλία.
Ευχαριστούμε τους Λετονούς εταίρους μας και την Action Synergy για τον συντονισμό.
Ερωτηματολόγιο και Αποδελτίωση – ERASMUS+ “BePart”
Οι μαθητές του προγράμματος ERAMUS+ KA3 “BePart” δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο με θέμα την ατομική και συλλογική ευθύνη.
Το ερωτηματολόγιο υποβλήθηκε από το 80% των μαθητών του σχολείου.
Τα κυριότερα σημεία είναι τα παρακάτω:
Διάχυση του προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart” στους μαθητές
Από τη Δευτέρα 5 έως την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, οι μαθητές του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “ΒePart” θα ενημερώνουν κάθε τμήμα ξεχωριστά με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και τις δράσεις τους στο θέμα της Ατομικής και Συλλογικής ευθύνης, το οποίο έχουν επιλέξει να ασχοληθούν, με σκοπό τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα αυτό.
Παρουσίαση του ERASMUS+ KA3 “BePart” στους γονείςΠαρουσίαση του ERASMUS+ KA3 “BePart” στους γονείς
Τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, οι μαθητές του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart”, πραγματοποίησαν την παρουσίαση του προγράμματος στους γονείς, οι οποίοι αντέδρασαν πολύ θετικά στην προσπάθεια των μαθητών να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του σχολείου, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ικανότητες ενεργού πολίτη. Το όφελός πολλαπλό για όλη τη σχολική κοινότητα μιας και η έρευνα και οι δράσεις των μαθητών του προγράμματος, κινητοποιεί μαθητές, μαθητικά συμβούλια, καθηγητές, γονείς, ΣΓΚ, Δήμο με κοινό στόχο τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος.
Ευχαριστούμε όσους παρακολούθησαν την παρουσίαση και το ΣΓΚ για τη συμμετοχή και βοήθεια!
Εκπαιδευτικές Γέφυρες – Συναντήσεις με τα Δημοτικά
Την Τρίτη 20/4/2021, ολοκληρώσαμε τις συναντήσεις μας με τα Δημοτικά σχολεία και συγκεκριμένα το 2ο, 4ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο του Γέρακα, που είχαμε ξεκινήσει από την Παρασκευή 16/4/2021. Η Διευθύντρια του σχολείου, κα Περτσινίδου, παρουσίασε στους μαθητές της Στ’ των Δημοτικών τις αξίες, τις δεξιότητες που επιδιώκει να καλλιεργήσει το σχολείο μας στους μαθητές, τους κανόνες αλλά και τη λειτουργία του σχολείου καθώς τα ποικίλα προγράμματα ευρωπαϊκά και μη που υλοποιεί, τα δίκτυα στα οποία είναι ενταγμένο αλλά και τις διακρίσεις του σχολείου μας. Αναφερθήκαμε εκτενώς στις δράσεις και τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePArt“.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν η Υποδιευθύντρια του σχολείου κα Πριτσιούλη, η κα Ζερεφού και η κα Γιαμπουρά. Οι μαθητές επίσης έπαιξαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι γνώσεων, που είχε σχεδιάσει η κα Ζερεφού γι αυτό τον σκοπό, ενώ απαντήσαμε σε πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις των μαθητών. Στο τέλος εκφράσαν τα πολύ θετικά τους συναισθήματα για το σχολείο μας. Οι κυρίαρχες λέξεις ήταν, «ενδιαφέρουσα, χαρά, ανυπομονησία».
Θεωρούμε πολύ σημαντική αυτή τη δράση που θέτει Εκπαιδευτικές Γέφυρες από τη μια βαθμίδα στην άλλη, γιατί διευκολύνει την ομαλή μετάβαση των μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.
Ευχαριστούμε και τους τρεις Διευθυντές των Δημοτικών, κ. Κοντομάρη από το 2ο, την κα Κατσαφάρου από το 4ο και την κα Λιουδάκη από το 7ο, για την εξαιρετική συνεργασία καθώς και τους δασκάλους που στήριξαν έμπρακτα τη δράση αυτή.
Εκδήλωση “Ατομική και Συλλογική Ευθύνη από τον Δήμο Παλλήνης και το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα
Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, πάνω από 100 συμμετέχοντες, Διευθυντές, καθηγητές, μαθητές από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Παλλήνης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Ατομική και συλλογική ευθύνη», μια συνδιοργάνωση του Δήμου Παλλήνης με το σχολείο μας.
Αφορμή αποτέλεσε η έρευνα και οι δράσεις των μαθητών/τριών του σχολείου μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BE PART – Youth Led Development for Schools Participatory Management”, που στόχο έχει τη συμμετοχή των νέων στη λήψη αποφάσεων του σχολείου, προκειμένου να αποκτήσουν τις δεξιότητες του ενεργού πολίτη.
Η έναρξη έγινε από τον Δήμαρχο Παλλήνης, κ. Ζούτσο, που εξήρε την πρωτοβουλία του σχολείου μας να ασχοληθεί με το θέμα της ενίσχυσης της ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Συγκεκριμένα είπε: «Ειδικά το 2ο Γυμνάσιό μας εκπλήσσει διαρκώς με την αδιάκοπη σειρά των δράσεών του αλλά και με την επιλογή των θεμάτων κάθε φορά. Το σημερινό θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι μαθητές μας, είναι ένα θέμα με ευθεία αναφορά στη Δημοκρατία και τη λειτουργία της αλλά και στη συνοχή της ίδιας της Κοινωνίας».
Η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Γέρακα, κα Περτσινίδου, επεσήμανε τους στόχους του προγράμματος ERASMUS+ KΑ3 «ΒePart» παράλληλα με την ποικιλία των συνεργασιών που έχει αναπτύξει το σχολείο με σχολεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί.
Χαιρετισμό απηύθυνε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Α΄/θμιας, Β΄/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα Ζέττα Μακρή, που συνεχάρη από καρδιάς το σχολείο μας για τις πολύμηνες δράσεις του αλλά και για το γεγονός ότι προωθεί τις Καλές Πρακτικές του ERASMUS+ KA3 «BE PART» ενός Έργου που εκφράζει τις νεότερες παιδαγωγικές προσεγγίσεις για τη συμβολή της εκπαίδευσης στη δημιουργία «ενεργών πολιτών» και είναι το μοναδικό ελληνικό σχολείο που συμμετέχει ως εταίρος σε ERASMUS+ KA3, ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που ενισχύει θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής. Το Υπουργείο Παιδείας, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή αυτή Σύμπραξη ως Associated Partner. Η Υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης την «Σχολική Εβδομάδα Ενεργών Πολιτών: ACT-ACTive citizenship», στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή 107 Γυμνασίων της Περιφέρειας Αττικής σε συνέργειες με Σχολικές Μονάδες όλων των βαθμίδων της Επικράτειας, με θεματικό άξονα την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, από 17 έως και 21 Μαΐου.
Στη συνέχεια, η Εθνική Συντονίστρια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ERASMUS+ KA3 “ACT” & “T4E”, κα Παπατριανταφύλλου, υπογράμμισε τη σημασία της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, ως αξία και στάση ζωής, που θα μπορέσει να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε και να βιώσουμε στην ολότητά τους τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιλογές και τα έργα μας, αφού θα νιώθουμε υπεύθυνοι και υπόλογοι, μιας και οι συνέπειές τους δεν θα έχουν μοναδικό αντίκτυπο σε μας, αλλά και στην κοινωνία της οποίας οργανικό μέλος είμαστε.
Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, κ. Ανδρέας Αλεξανδρής, στον χαιρετισμό του τόνισε τα οφέλη των προγραμμάτων ERASMUS+ τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στη Διευθύντρια και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, για την συμμετοχή τους σε δράσεις που προάγουν την γνώση και συνδράμουν στη προετοιμασία των αυριανών ενεργών πολιτών της χώρας μας.
Μετά την παρουσίαση του προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart” από τους μαθητές του προγράμματος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Παλλήνης, κα Μελισσά, συνεχάρη το σχολείο μας για την ευαισθησία του σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό μας. Ο Πρόεδρος της Σχολικής μας Επιτροπής, κ Λιακόπουλος, δεσμεύτηκε να κάνει πραγματικότητα τις ιδέες των μαθητών στο κομμάτι που αναλογεί στον Δήμο, ενώ προσκάλεσε την Υφυπουργό, κα Μακρή, να επισκεφτεί τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας.
Ο κ. Διαμαντής-Μπαλάσκας από την Action Synergy, ο Έλληνας εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ “BePart”, είπε χαρακτηριστικά «ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλο σχολείο που θα υλοποιούσε καλύτερα το πρόγραμμα. Είναι πιο μπροστά και από τα άλλα σχολεία (Πορτογαλία, Ισπανία, Λετονία) του consortium”.
Ακολούθησε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση με τους συμμετέχοντες, Διευθυντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές, με σκοπό, μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής απόψεων και Καλών Πρακτικών, την προαγωγή της ατομικής και συλλογικής ευθύνης απαραίτητα συστατικά ενός ενεργού πολίτη τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Θερμές ευχαριστίες στην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Α΄/θμιας, Β΄/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα Μακρή, για την τιμή που έκανε στο σχολείο μας να παραβρεθεί στην εκδήλωση αυτή, δηλώνοντας έμπρακτα τη στήριξή της στο έργο του σχολείου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart”.
Ευχαριστούμε τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής, κ. Αλεξανδρή για την θετική του ενέργεια σε όλες τις δράσεις του σχολείου μας και την Εθνική Συντονίστρια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ERASMUS+ KA3 “ACT” & “T4E”, κα Παπατριανταφύλλου για την πολύτιμη βοήθειά της από τα πρώτα στάδια υλοποίησης του προγράμματος.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο μας, κ. Ζούτσο, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και γι’ αυτή την συνεργασία και τη συνδιοργάνωση, στην Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου, κα Μελισσά, που συνέβαλλε στο να γίνει πραγματικότητα, αλλά και στον φύλακα- Άγγελο μας, τον κ. Λιακόπουλο, Πρόεδρο στης Σχ. Επιτροπής μας, που ότι του ζητήσαμε το πραγματοποίησε άμεσα και αγόγγυστα.
Ευχαριστούμε τους Διευθυντές, καθηγητές και μαθητές του Δήμου Παλλήνης και συγκεκριμένα το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα με την υποδιευθύντρια κα Άρχου, το 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης, με την Διευθύντρια κα Νικολακάρου, το 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης με τη Διευθύντρια, κα Γωγούλου, το Γυμνάσιο Ανθούσας με την Διευθύντρια κα Αναστασίου, το 1ο Λύκειο Γέρακα με τον Διευθυντή, κ. Βρυζάλα, το 2ο Λύκειο Γέρακα με τη Διευθύντρια, κα Γεωργάκη, το 1ο Λύκειο Παλλήνης με τη Διευθύντρια κα Σακαρέλλου, το Εσπερινό Γυμνάσιο Παλλήνης με τη Διευθύντρια κα Σκούφη και το Γυμνάσιο Σπάτων, με Διευθυντή τον κ. Δημαρά, που έδωσαν το δυναμικό τους παρόν στην εκδήλωση, τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου αλλά και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη συνεργασία.
Συγχαρητήρια σε όλη την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart”, τη Διευθύντρια, κα Περτσινίδου, την Υποδιευθύντρια, κα Πριτσιούλη, την κα Κάσση και τους μαθητές, τη Νάσια, τη Μαριλένα, τη Θένια, τον Χρήστο, τον Γιάννη, τον Αργύρη, τον Σταύρο, τον Στέλιο και τον Στέφανο!
H Φωνή του Γέρακα
3η διαδικτυακή συνάντηση μαθητών – ERASMUS+ KA3 “BePart”
Την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε η 3η διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ3 “BePart”, με οικοδεσπότες το σχολείο των Πορτογάλων, Escola Secundária de Paços de Ferreira.
Μας ξενάγησαν στη χώρα, στην πόλη και στο σχολείο τους, καθώς και το πρόβλημα που μέσω του προγράμματος θέλουν να αντιμετωπίσουν, τoν διαδικτυακό εκφοβισμό. Οι μαθητές κατέθεσαν τις απόψεις γι’ αυτό, και κατόπιν έπαιξαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι (escape room) με αυτή τη θεματική. Στο τέλος μας αποχαιρέτησαν με μουσική fado.
Βάψιμο κερκίδων
Μπράβο στον Αργύρη, Γιάννη και Σταύρο, μαθητές του σχολείου μας και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart”, που έχοντας έντονο το αίσθημα της Ατομικής και Συλλογικής Ευθύνης, παραμένουν Παρασκευή μεσημέρι, 28/5/2021 στο σχολείο για να βάψουν τις κερκίδες!
4η διαδικτυακή συνάντηση ERASMUS+ KA3 “BePart”
Την Τετάρτη 9 Iουνίου 2021 είχαμε την 4η διαδικτυακή συνάντηση μαθητών με τους εταίρους μας στο πλαίσιο του Erasmus+ KA3 BePart. Διαδικτυακός οικοδεσπότης μας ήταν αυτή τη φορά η Ισπανία. Οι Ισπανοί εταίροι, μας ξενάγησαν στο σχολείο και την πόλη τους, την Βαρκελώνη, ενώ ιδιαίτερα στάθηκαν σε στοιχεία της κουλτούρας και του πολιτισμού τους. Ένα παιχνίδι kahoot διασκέδασε τους συμμετέχοντες μαθητές, και ανέδειξε την ετοιμότητα και την παρατηρητικότητά τους. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες, και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις χώρες-μέλη του Erasmus, φτάσαμε στο συμπέρασμα πως όλοι έχουμε παρόμοια ενδιαφέροντα ακόμα και μέσα από τις διαφορές των χωρών, του πολιτισμού και της κουλτούρας μας, και φυσικά το ποιο βασικό στοιχείο που μας ενώνει είναι η συμμετοχή μας σε ένα τόσο σπουδαίο project. Ευχαριστούμε τους Ισπανούς εταίρους μας για την ενδιαφέρουσα παρουσίαση, και τις νέες εμπειρίες που είχαμε!
Σχολική Εβδομάδα Ενεργών Πολιτών “ΑCT – ACTive Citizenship
Με μεγάλη χαρά, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, το σχολείο μας φιλοξένησε διαδικτυακά Γυμνάσια της αρμοδιότητας των Δ/νσεων Δ/θμιας Εκπ/σης της Αν. Αττικής, Β’, Γ’, Δ’ Αθήνας καθώς και της Μαγνησίας και της Πρέβεζας.
Η εκδήλωση «ACT-ACTive citizenship – Αξιοποιώντας γνώσεις και δεξιότητες» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Σχολικής Εβδομάδας Ενεργών Πολιτών: “ACT – ACTive citizenship” του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως διάχυση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “ACT-ACTive citizenship” στο οποίο συμμετείχαμε από τη σχολική χρονιά 2018 – 2019.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η κα Ζέττα Μ. Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αρμόδια σε θέματα Α’/θμιας, Β’/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, η κα Βασιλική Μακρή, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων ο κ. Ανδρέας Αλεξανδρής, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, και η κα Κορίννα Περτσινίδου, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Γέρακα.
Η κα Ζέττα Μακρή συνεχάρη όλα τα Γυμνάσια που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να συμμετέχουν στην εκδήλωση, προκειμένου να ανταλλάξουν Καλές Εκπαιδευτικές Πρακτικές σχετικά με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και τους τρεις θεματικούς άξονες του “ACT”, την «Καταπολέμηση διακρίσεων», την «Κοινωνική ένταξη» και την «Πολιτισμική ετερότητα», καθώς και να ευαισθητοποιηθούν από τα Σχέδια Δράσης των Γυμνασίων “ACT” της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης έστειλε το μήνυμά της για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για την εκπαίδευση «Ευρυδίκη». Σ’ αυτό το σημείο βράβευσε την Αλεξιάδη Ειρήνη, η οποία εκτός από την αφίσα της ημέρας της εκδήλωσης, σχεδίασε με πολλή έμπνευση για δημιουργική φαντασία την αφίσα του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Ευρυδίκη». Πιο συγκεκριμένα είπε: «Με πολλή χαρά και πολύ καμάρι σε βραβεύω έστω και με αυτόν τον λίγο ψυχρό και απόμακρο διαδικτυακό τρόπο αλλά να ξέρεις ότι έχεις όλων μας τον θαυμασμό, τα συγχαρητήρια, τα οποία θα μεταφέρεις στους γονείς σου αλλά και στους εκπαιδευτικούς σου. Σου εύχομαι να έχεις μια καλή πρόοδο στη ζωή σου. Δεν αντελήφθης μόνο όλη αυτή την πρωτοβουλία που έγινε, την υλοποίησες, την αποτύπωσες, την έκανες πιο εύπεπτη και πιο εύληπτη για όλους τους συμμαθητές σου και τις συμμαθήτριές σου και είμαι σίγουρη ότι αν συνεχίσεις έτσι, θα έχεις μια ξεχωριστή ζωή και θα καμαρώνουμε όλοι για σένα και μαζί κι εγώ που είχα την ευκαιρία να σε γνωρίσω έστω και με αυτόν τον τρόπο τον απόμακρο». Για το σχολείο μας είπε η κα Υφυπουργός: «Θέλω να συγχαρώ και να πω ότι το ταλέντο, η ευρηματικότητα, η διάθεση να προσφέρει και να δημιουργήσει η Ειρήνη ήταν αποτέλεσμα και της καλής συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς. Δεν αρκεί μόνο το παιδί να έχει τη διάθεση, την ευφυία και την εργατικότητα να κάνει κάτι, χρειάζεται και ο εκπαιδευτικός να σκύψει πάνω του και να συνεργαστεί μαζί του. Άρα τα συγχαρητήρια εγώ θα τα επιμερίσω και στους δυο, μη παραλείποντας βεβαίως και την οικογένεια, που κι αυτή έχει συνεισφέρει στο να δημιουργηθεί μια τόσο συγκροτημένη προσωπικότητα».
Κατόπιν, παρουσιάστηκαν οι κεντρικές εισηγήσεις, από τον κ. Ψάλτου, «Η έννοια του Ενεργού Πολίτη – active citizenship – στην εκπαίδευση» και από την κα Τσιαντούλα, «Ένα σωστά δομημένο Σχέδιο Δράσης “ACT” – O ρόλος των μαθητών/μαθητριών και των εκπαιδευτικών».
Τέλος παρουσιάστηκαν οι δράσεις των εξής σχολείων: 4ο Γυμνάσιο Αλίμου, Γυμνάσιο Δροσιάς, 1ο Γυμνάσιο Μοσχάτου «Ιωάννης Μακρυγιάννης», 5ο Γυμνάσιο Βόλου, 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, 1ο Γυμνάσιο Ελληνικού, 1ο Γυμνάσιο Σπάτων, 3ο Γυμνάσιο Παλλήνης, 1ο Γυμνάσιο Ιλίου, 7o Γυμνάσιο Περιστερίου, 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης, Γυμνάσιο Κρυονερίου, 3ο Γυμνάσιο Μοσχάτου, 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος.
Καλεσμένος της εκδήλωσης ήταν ο κ. Καλλιάνος, Επισκέπτης καθηγητής του Παν. Της Βόννης και πρ. Αν. Στέλεχος της ΕΕ, που με ενθουσιασμό παρακολούθησε όλες τις παρουσιάσεις.
Το δικό μας σχολείο παρουσίασε τις δράσεις του στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA3 «ΒePart – Youth Led Development for Schools Participatory Management” ως συνέχεια των δράσεων του στο πρόγραμμα ACT και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του εννοιολογικού πλαισίου του προγράμματος και συγκεκριμένα της 2ης θεματικής ενότητας, Κοινωνική Ένταξη.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η κα Παπατριανταφύλλου, Εθνική Συντονίστρια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ERASMUS+ KA3 “ACT” & “T4E”, όπως και τον συντονισμό όλων των ημέρων της Σχολικής Εβδομάδας Ενεργών Πολιτών: “ACT – ACTive citizenship». Την ευχαριστούμε θερμά για την τιμητική πρόσκληση φιλοξενίας και οργάνωσης της εκδήλωσης και για τη στήριξή της στη υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS+ KA3, “ACT – ACTive Citizenship” και “ΒePart”.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους Δ/ντές και εκπαιδευτικούς για τα καλά τους λόγια για τη διοργάνωση
Η Σχολική Εβδομάδας Ενεργών Πολιτών: “ACT – ACTive citizenship” ξεκίνησε τη Δευτέρα 17 Μάϊου 2021 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη, με πρόταση από το ΙΕΠ να ενταχθεί η παιδαγωγική μεθοδολογία του ACT στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που διεξάγονται σε όλη τη χώρα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις πρωτότυπες δράσεις τους 70 σχολεία από την Αττική και αλλά και την περιφέρεια, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να οραματισθούν ένα αύριο με συνέργειες και νέες δράσεις. Μια εβδομάδα – θεσμό που θα την αναμένουμε με χαρά και προσμονή κάθε χρόνο!
Ευχαριστούμε τη μαθήτριά μας Αλεξιάδη Ειρήνη για τη δημιουργία της αφίσας της ημέρας της εκδήλωσης και της αφίσα του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Ευρυδίκη».
H Κεντρική αφίσα για όλες τις ημέρες:
Διακρίσεις στο BRAVO SCHOOLS
Το σχολείο μας, διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης BRAVO SCHOOLS 2021 με τη συμμετοχή του στον Παγκόσμιο Στόχο 8 στην κατηγορία “Μαθητική Δημιουργία” με τις εργασίες που εκπόνησαν οι μαθητές στο πλαίσιο του 6ου Μαθητικού Συμποσίου των Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet με την UNESCO “Η Ανάδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης”. Συγχαρητήρια στους μαθητές του Γ2 και Γ4 για τη διάκριση. Ευχαριστούμε όσους μας στήριξαν με την ψήφο τους.
Το σχολείο μας, διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης BRAVO SCHOOLS 2021 με τη συμμετοχή του στον Παγκόσμιο Στόχο 12 στην κατηγορία “Δράση συνεργασίας” με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ KA3 “BePart”. Συγχαρητήρια στους μαθητές και καθηγητές του προγράμματος για τη διάκριση!
Πράσινη Ημέρα
Την Πράσινη Ημέρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, γιορτάσαμε την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, με πολλές δημιουργικές δράσεις. Μια μεγάλη γιορτή για το περιβάλλον, εμπνεύστηκαν και οργάνωσαν οι μαθητές των δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS+ KA3 “BePart” και ERASMUS+ ΚΑ2 “Climate Change is here”. Ανακύκλωση, δενδροφύτευση, φύτευση πατάτας καθ’ ύψος, προετοιμασία γευμάτων χωρίς κρέας, οικολογική μετακίνηση, όχι πλαστικά μιας χρήσης, εξοικονόμηση ενέργειας και ζωγραφική στους τοίχους.
Μαζί μας γιόρτασαν ο Πρόεδρος της Σχολικής μας Επιτροπής, κ. Λιακόπουλος, η Αντιδήμαρχος Πρασίνου, κα Κουκουβάου, και η πρόεδρος του ΣΓΚ, κα Λαδοπούλου.
Οι μαθητές των προγραμμάτων αλλά και οι άλλοι μαθητές που ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, φύτευσαν φυτά εσωτερικού χώρου για τις ζαρντινιέρες μας, βοήθησαν τον κ. Λιακόπουλο για τη φύτευση της ροδιάς, βοήθησαν τον κ. Αλβέρτη για τη φύτευση πατάτας καθ’ ύψος, καθάρισαν και τηγάνισαν πατάτες από τον κήπο μας, ζωγράφισαν στις κερκίδες αλλά και σε εσωτερικό τοίχο, έφεραν για ανακύκλωση πλαστικά καπάκια, τηγαινέλαιο και ρούχα, έσβησαν τα φώτα στις αίθουσες και χρησιμοποίησαν φυσικό φωτισμό και χρησιμοποίησαν πατίνι ή ποδήλατο για τη μετακίνησή τους.
Στο τέλος έφυγαν με δωράκια: αγιορείτικος βασιλικός, και ντοματάκια.
Συγχαρητήρια σε όλους για την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους!
Ευχαριστούμε θερμά την κα Κουκουβάου, τον κ. Λιακόπουλο, την κα Λαδοπούλου για την ενεργή συμμετοχή στη γιορτή μας. Ευχαριστούμε τον ζωγράφο, κ. Σημάκο, για την καθοδήγηση στη ζωγραφική του λογότυπου του «ΒePart» στον τοίχο αλλά και τη χορηγία των χρωμάτων γι’ αυτό. Ευχαριστούμε τον ΣΓΚ για τη χορηγία των χρωμάτων και πινέλων, τους γονείς, κ. Τζάτζη για τη χορηγία των χρωμάτων και τον κ. Γεωργουλόπουλο για τους σπόρους. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Μπαρμπαρήγο, πρώην πρόεδρο του ΣΓΚ, για τη χορηγία χρωμάτων. Ευχαριστούμε την κα Λαδοπούλου και την κα Καρρά για τις νόστιμες πίτες.
Ας γιορτάζουμε κάθε μέρα το περιβάλλον με φιλικές προς αυτό δράσεις!
3η Διαδικτυακή Διακρατική συνάντηση – ERASMUS+ KA3 “BePart”
Την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, ολοκληρώθηκε η διήμερη συνάντηση των εταίρων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart”, με στόχο τον απολογισμό του προγράμματος στο 2ο έτος υλοποίησής του. Όλοι οι εταίροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, καταφέραμε και τα 4 σχολεία (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία και Λετονία) να επιλέξουμε Μοντέλα Συμμετοχής των Νέων, να τα υλοποιήσουμε, να αναζητήσουμε συνεργασίες και κατόπιν να κάνουμε διάχυση στην τοπική και ευρύτερη κοινότητα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι ως ελληνική ομάδα με τα δικά μας επιτεύγματα που ξεκίνησαν με την συμμετοχή 9 μαθητών κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίοι επέλεξαν το EAR – Μοντέλο Συμμετοχής Νέων- που εμπεριέχει θεατρικές τεχνικές, για την αντιμετώπιση του θέματος της έλλειψης σεβασμού στο σχολικό περιβάλλον και στους συμμαθητές. Οι μαθητές έπαιξαν το θέατρο φόρουμ, αναζήτησαν συνεργασίες με τον Σύλλογο Καθηγητών, τον ΣΓΚ, τον Δήμο Παλλήνης, για τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος και κατόπιν δημιούργησαν 5 μικρής αλλά και μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις για τη διάχυση των δράσεών τους. Ευχαριστούμε για τη διαρκή υποστήριξη τον συντονιστή μας Mentorterc (Πορτογαλία) και τους εταίρους μας Action Synergy (Ελλάδα), Universidade do Porto (Πορτογαλία), Escola Secundária de Paços de Ferreira (Πορτογαλία), Platoniq Sistema Cultural (Ισπανία), Escola Virolai (Ισπανία), Valmieras Pargaujas sakumskola (Λετονία). Ευχαριστούμε θερμά το ΥΠΑΙΘ που συμβάλλει στο πρόγραμμα ως Associated Partner, τον Δήμο Παλλήνης, τον ΣΓΚ και τον Σύλλογο Καθηγητών, τον επιστάτη του σχολείου μας, για τη σημαντική τους βοήθεια.
Συγχαρητήρια στους μαθητές του προγράμματος για τη συνέπεια, τον προγραμματισμό, την οργάνωση, την ικανότητα συντονισμού και λήψης αποφάσεων που επέδειξαν κατά την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και στους καθηγητές που τους καθοδήγησαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και δέσμευσης στους σκοπούς και στόχους του προγράμματος. Του χρόνου η οικογένεια του BePart μεγαλώνει για να συμπεριλάβει κι άλλους καθηγητές και μαθητές. Υπεύθυνοι καθηγητές: Περτσινίδου Κ, Πριτσιούλη Γ., Κάσση Μ.
4η Διεθνική Συνάντηση – ERASMUS+ KA3 “BePart”
Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 ολοκληρώθηκε η τριήμερη συνάντηση με τους εταίρους μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart”. Είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις των μαθητών μας για την υλοποίηση του Μοντέλου Συμμετοχής Νέων yMIND. Συζητήσαμε επίσης τα επόμενα βήματα αναφορικά με τις κινητικότητες και τη διοργάνωση εκδηλώσεων διάχυσης.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Περτσινίδου Κ., Πριτσιούλη Γ., Κάσση Μ., Ζερεφού Δ.
Newsletter – ERASMUS+ KA3 “BePart” – Φεβρουάριος 2022
Mοντέλο Συμμετοχής Νέων:
3ήμερη διεθνική συνάντηση στην Πορτογαλία -ERASMUS+ KA3 “BePart”
3ήμερη διεθνική συνάντηση στην Αθήνα – ERASMUS+ KA3 BePart
Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 καλωσορίσαμε την ομάδα από της Πορτογαλίας και συγκεκριμένα τους Carla, Ines, Sara, Duarte, Antonio, από το Escola Secundária de Paços de Ferreira στο σχολείο μας. Οι μαθητές μας τους περίμεναν με ένα μπουφέ, αντιπροσωπευτικού του ελληνικού πρωινού. Η Μαριλένα, η Θένια, η Έλενα και ο Φάνης, οι μαθητές μας που συμμετείχαν στην κινητικότητα της Πορτογαλίας, έτρεξαν να τους αγκαλιάσουν με μεγάλη χαρά, αλλά και οι υπόλοιποι μαθητές του προγράμματος περίμεναν να τους γνωρίσουν με πολλή ανυπομονησία.
Μετά από μια ξενάγηση στο σχολείο μας και ένα βιωματικό εργαστήριο στο προαύλιο από το Μοντέλο Συμμετοχής Νέων yMind με σκοπό την αντίληψη/αποδοχή και τον σεβασμό των ορίων των άλλων, συγκεντρώθηκε η ελληνική και πορτογαλική ομάδα στην αίθουσα πληροφορικής. Αφού έγινε μια σύντομη παρουσίαση του σχολείου μας και των δράσεών του, από τη Διευθύντρια, κα Περτσινίδου, πραγματοποιήσαμε το βιωματικό εργαστήριο του yMind, το τσαλακωμένο κρεμμύδι για να γνωριστούμε καλύτερα και να εντοπίσουμε τα κοινά στοιχεία και τις διαφορές μας. Το εργαστήριο των συναισθημάτων που ακολούθησε σκοπό είχε την αναγνώριση του πως νοιώθει ο άλλος από τη γλώσσα του σώματος.
Μετά ακολούθησε το μάθημα ελληνικών με τίτλο «You speak Greek after all”, όπου εντοπίσαμε πολλές ελληνικές λέξεις στην πορτογαλική γλώσσα. Το μεσημέρι, η χορευτική μας ομάδα, παρουσίασε το συρτάκι και μετά ακολούθησε γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι οικογένειες των μαθητών μας. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση των μαθητών μας με την πορτογαλική ομάδα στο ξενοδοχείο τους, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να παίξουν, να μιλήσουν και να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο.
Η δεύτερη ημέρα, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, περιελάμβανε, μετά το ελληνικό πρωινό στο σχολείο, εργαστήριο δημιουργίας βίντεο με θεματική την επίδραση του προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart” στους μαθητές μας και την άποψή τους για θέματα διαφορετικότητας και ενδοσχολικής βίας καθώς και τη δημιουργία αφίσας με τις παραπάνω θεματικές στην ψηφιακή πλατφόρμα Canvas. Κατόπιν και οι δύο ομάδες, επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο Παλλήνης, όπου εκεί μας υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Ζούτσος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Σωτηρόπουλος και ο Πρόεδρος της Σχολικής μας Επιτροπής, κ. Λιακόπουλος.
Η ελληνική ομάδα παρουσίασε τα Μοντέλα Συμμετοχής Νέων που υλοποίησε την περσινή και φετινή σχολική χρονιά, EAR, yMIND και το Μοντέλο 5 σταδίων για την διαδικτυακή συμμετοχή Gilly Salmon. Η πορτογαλική ομάδα παρουσίασε το Μοντέλο 5 σταδίων και 6 σταδίων για την διαδικτυακή συμμετοχή καθώς και το μοντέλο CLEAR. Ο Δήμαρχος, κ. Ζούτσος στην ομιλία του αφού καλωσόρισε και συνεχάρη τα δύο σχολεία για την εμπλοκή τους σε τέτοια προγράμματα τόνισε την ανάγκη και την αξία ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συναντήσεων αφού δίνουν την ευκαιρία ανταλλαγής καλών πρακτικών. Ο ίδιος τόνισε τον θαυμασμό του στη χώρα της Πορτογαλίας, της οποίας οι πρακτικές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν επηρεάσει και τον δικό μας Δήμο.
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, τις οποίες παρακολούθησαν και εκπρόσωποι του ΣΓΚ του σχολείου μας, δόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής σε μαθητές και καθηγητές από τον κ. Λιακόπουλο και τον κ. Σωτηρόπουλο καθώς και αναμνηστικά δώρα.
Η τρίτη ημέρα, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, ήταν αφιερωμένη στον πολιτιστικό πλούτο της Αθήνας, με επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου, τον σημαντικότερο γνωστό υπαίθριο θεατρικό χώρο στην αρχαία Αθήνα που θεωρείται το πρώτο θέατρο του κόσμου. Ακολούθησε επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με τον Παρθενώνα, το μεγαλύτερο και πιο επίσημο οικοδόμημα της Ακρόπολης να συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλου του κόσμου αιώνες τώρα και να αποτελεί το σύμβολο της δημοκρατίας. Παρά τους δυνατούς ανέμους εκείνη την ημέρα, καταφέραμε να απολαύσουμε την αρχιτεκτονική των μνημείων, τον καταγάλανο αττικό ουρανό καθώς και την πανοραμική θέα της Αθήνας. Περπατώντας στα στενά δρομάκια της Πλάκας, άδραξε την ευκαιρία η πορτογαλική ομάδα να αγοράσει σουβενίρ. Περπατήσαμε από το Μοναστηράκι στο Σύνταγμα και φτάνοντας στη Βουλή των Ελλήνων, νιώσαμε πολύ τυχεροί που παρακολουθήσαμε όλο το τελετουργικό της αλλαγής φρουράς. Η ημέρα ολοκληρώθηκε για την πορτογαλική ομάδα, με επίσκεψη στην παραλία της Αρτέμιδας, όπου απόλαυσε το ηλιοβασίλεμα.
Ο αποχαιρετισμός δύσκολος και για τις δύο ομάδες γιατί σ’ αυτές τις λίγες αλλά ουσιαστικές ημέρες χτίστηκαν δυνατές φιλίες, ανταλλάχθηκαν απόψεις και ένιωσαν πόσα πολλά τους ενώνουν.
Ευχαριστούμε θερμά όλους μαθητές και γονείς που συνέβαλαν σ’ αυτή την ζεστή και συνάμα εποικοδομητική φιλοξενία. Ευχαριστούμε τους Πορτογάλους φίλους μας για τη θερμή φιλία τους.
Οι αφίσες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του εργαστηρίου:
Παρουσίαση στο Δημαρχείο – ERASMUS+ KA3 “BePart”
Στο Δημαρχείο Παλλήνης πραγματοποιήθηκε η επισκόπησή των τριών χρόνων υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart” του σχολείου μας και του σχολείου των εταίρων μας Escola Secundária de Paços de Ferreira της Πορτογαλίας, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο της τριήμερης εκπαιδευτικής τους συνάντησης. Την παρουσίαση παρακολούθησαν εκτός από τους καθηγητές και μαθητές του προγράμματος, ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Ζούτσος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Σωτηρόπουλος, ο Πρόεδρος της Σχολικής μας Επιτροπής, κ. Λιακόπουλος και εκπρόσωποι του ΣΓΚ του σχολείου μας. Ο Δήμαρχος, κ. Ζούτσος στην ομιλία του αφού καλωσόρισε και συνεχάρη τα δύο σχολεία για την εμπλοκή τους σε τέτοια προγράμματα τόνισε την ανάγκη και την αξία ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συναντήσεων αφού δίνουν την ευκαιρία ανταλλαγής καλών πρακτικών. Ο ίδιος τόνισε τον θαυμασμό του στη χώρα της Πορτογαλίας, της οποίας οι πρακτικές της σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν επηρεάσει και τον δικό μας Δήμο.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart”, το οποίο προωθεί τη συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των σχολείων τους με στόχο την ανάπτυξη των ατομικών τους ικανοτήτων και την κοινωνική τους ένταξη, το σχολείο μας παρουσίασε το :
1. Μοντέλο EAR, το οποίο στοχεύει στην εισαγωγή της διαλεκτικής μεθόδου στη σχολική εκπαίδευση και προωθεί την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε μια δημοκρατική κοινωνία, με την υποστήριξη τεχνικών θεάτρου.
2. Μοντέλο yMIND που στοχεύει στην κατανόηση της ποικιλομορφίας, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την προώθηση της ισότητας των φύλων και την πρόληψη της βίας λόγω φύλου καθώς και την πρόληψη του εκφοβισμού και των διακρίσεων.
3. Μοντέλο 5 σταδίων για την διαδικτυακή συμμετοχή Gilly Salmon, μέσω του οποίου δημιουργήσαμε μια διαδικτυακή κοινότητα στο Instagram, be_part.gr
Το σχολείο των εταίρων μας παρουσίασε το Μοντέλο 5 σταδίων και 6 σταδίων για την διαδικτυακή συμμετοχή καθώς και το μοντέλο CLEAR το οποίο καθορίζει πέντε βασικούς παράγοντες, που επιτρέπουν την ουσιαστική συμμετοχή, με βάση το «τι μπορούν να κάνουν» οι συμμετέχοντες, το «τι θέλουν να κάνουν», το «τι είναι ενεργοποιημένοι να κάνουν»», «τι τους ζητείται» και το «τι ανταπόκριση βρίσκουν».
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, δόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής της τριήμερης εκπαιδευτικής συνάντησης σε μαθητές και καθηγητές από τον κ. Λιακόπουλο και τον κ. Σωτηρόπουλο καθώς και αναμνηστικά δώρα.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο, κ. Ζούτσο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Σωτηρόπουλο, καθώς και τον Πρόεδρο της Σχολικής μας Επιτροπής, κ. Λιακόπουλο για την θερμή φιλοξενία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την παρακολούθηση των παρουσιάσεων και τη διαρκή υποστήριξή τους στο σχολείο μας.
Εκδήλωση – “Για ένα σχολείο ειρήνης, συνύπαρξης, συμπερίληψης”
Με Χατζηδάκι και Ραχμανίνωφ από τον Δανιήλ Κολονιάν, Carouso από τους μαθητές της Στ’ Δημοτικού από το σχολείο της Νάπολης Aldo Moro, αλλά και με πολλά μηνύματα θετικής σκέψης από τους μαθητές μας, καλωσορίσαμε τους καλεσμένους μας στην εκδήλωση με τίτλο «Για ένα σχολείο ειρήνης, συνύπαρξης και συμπερίληψης», την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022. Μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΣΓΚ του σχολείου μας και αποτέλεσε την πρώτη διαζώσης εκδήλωση για γονείς ύστερα από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων.
Παρουσιάστηκαν τα τρία χρόνια υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart”, η θεατρική διασκευή από την κα Παπαδάκου του βιβλίου «To Λουζεράκι» της συγγραφέως κας Τασοπούλου, που μας τίμησε με την παρουσία της, o οδηγός κατά της σχολικής βίας, αποτέλεσμα της συνεργασίας πέντε χωρών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2 “Let’s say stop to violence together”, η απονομή βραβείων στο πλαίσιο του διαγωνισμού ζωγραφικής και ποίησης με θέμα τη σχολική βία και τον ρατσισμό, τα βίντεο από τις κινητικότητες των μαθητών στο πλαίσιο των εν λόγω προγραμμάτων, οι μαρτυρίες μαθητών για τα εργαστήρια δεξιοτήτων, καθώς και το βιωματικό εργαστήριο ενίσχυσης της αυτογνωσίας και της αυτοπεποίθησης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επίσης παρουσιάστηκε η έντυπη μορφή του οδηγού κατά της ενδοσχολικής βίας, σελιδοδείκτες με qrcode για τον οδηγό και τα βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePart” αλλά και σε όλη τη σχολική κοινότητα και πολλά αναμνηστικά που φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητές με μηνύματα ενδυνάμωσης.
Ευχαριστούμε για την παρουσία και τα επαινετικά τους λόγια τον κ. Σωτηρόπουλο, Αντιδήμαρχο Παιδείας, τον κ. Λιακόπουλο, Πρόεδρο της Σχολικής μας επιτροπής, τον κ. Σμέρο, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τη συγγραφέα κ. Τασοπούλου που μετέβη από το Αγρίνιο ειδικά για την εκδήλωση και έκανε παρέμβαση μετά το θεατρικό δρώμενο, τον ΣΓΚ για τη συνεργασία και το κέρασμα στο τέλος της εκδήλωσης, τους μαθητές και τους γονείς τους για τη συμμετοχή τους αλλά και τους καθηγητές που αφιέρωσαν πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο προκειμένου να υλοποιήσουν τα προγράμματα αυτά με σκοπό τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την εξασφάλιση ενός σχολείου όπου προωθεί την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και τη διαχείριση του θυμού, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της ενεργητικής ακρόασης με απώτερο στόχο τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης, μοιράσματος και ζεστασιάς.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Περτσινίδου Κ., Πριτσιούλη Γ., Κόκκαλης Π., Κάσση Μ., Ζερεφού Δ., Παπαδάκου Ελ., Ζαφειριάδου Κ.
Το βίντεο της εκδήλωσης:
Παρουσίαση στο ΣΗ.ΜΑ. Α.Ε.Π. του ERASMUS+ KA3 BePart
Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των δράσεων του σχολείου μας στην τελική εκδήλωση του Δικτύου Σχολικών Μονάδων “Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου – ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π.”, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων.
Το Δίκτυο έχει δημιουργηθεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας και τη φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε η συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής, κατά την οποία εντάχθηκε και το σχολείο μας. Στο δίκτυο συμμετέχουν και σχολεία από Βόλο, Έβρο, Θεσσαλονίκη, Κεφαλλονιά, Λάρισα, Λήμνο, Σάμο, Σίφνο, Φλώρινα, Χανιά και 20 σχολεία του εξωτερικού με άξονες:
• Ανθρωπιστικές αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα.
• Κοινωνική ένταξη, καταπολέμηση των διακρίσεων, πολιτισμική ετερότητα.
• Ιδιότητα του ενεργού πολίτη, κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες του πολίτη.
• Ευρωπαϊκές αξίες, ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, ευρωπαϊκή ταυτότητα.
• Ψηφιοποίηση, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ηθική.
• Ιδιότητα του παγκόσμιου πολίτη, θέματα παγκόσμιας εμβέλειας, διαχείριση κρίσεων.
• Καινοτομία, επιχειρηματικότητα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος Δ/νσης Σπουδών, Προγραμμάτων κ Οργάνωσης Δ.Ε. του Υ. ΠΑΙ.Θ., κ. Αν. Νιγιάννης, ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε Β’ Αθήνας., κ. Γ. Ψαχούλας, και ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Αν. Αττικής, κ. Αν. Αλεξανδρής.
Ευχαριστούμε την κα Παπατριανταφύλλου του ΥΠΑΙΘ για τον συντονισμό και τη συνεχή στήριξή της στο Δίκτυο, το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων και τη Δ/ντρια κα Ρουμπέα για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση, καθώς και τα μέλη της επιστημονικής συντονιστικής επιτροπής γι’ αυτή τη διήμερη τελική εκδήλωση.
Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο – ERASMUS+ KA3 “BePart”
Στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο και συγκεκριμένα στη Σχολή Ψυχολογίας και Επιστημών της Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο με τίτλο «Youth Participation Paths: Which Way?” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 BePart, το οποίο διοργανώθηκε από τους εταίρους μας Mentortec και Πανεπιστήμιο του Πόρτο, στις 9 Νοεμβρίου 2022.
Η Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Περτσινίδου, παρουσίασε τα Μοντέλα Συμμετοχής Νέων EAR, yMIND και Μοντέλο 5 σταδίων για την διαδικτυακή συμμετοχή – Gilly Salmon. Το μοντέλο EAR στοχεύει στην εισαγωγή της διαλεκτικής μεθόδου στη σχολική εκπαίδευση και προωθεί την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε μια δημοκρατική κοινωνία, με την υποστήριξη τεχνικών θεάτρου. Μέσω αυτού του μοντέλου ασχοληθήκαμε με το θέμα της Ατομικής και Συλλογικής Ευθύνης το σχ. έτος 2020-2021. Τη σχολική χρονιά, 2021-2022, μέσω του μοντέλου yMIND ασχοληθήκαμε με την κατανόηση της ποικιλομορφίας, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την προώθηση της ισότητας των φύλων και την πρόληψη της βίας λόγω φύλου καθώς και την πρόληψη του εκφοβισμού και των διακρίσεων. Την ίδια χρονιά επίσης υλοποιήσαμε το Μοντέλο 5 σταδίων για την διαδικτυακή συμμετοχή Gilly Salmon, δημιουργώντας μια διαδικτυακή κοινότητα στο Instagram. Τα Μοντέλα Συμμετοχής Νέων ενδυναμώνουν τους μαθητές να εκφράσουν την άποψη τους και τους καλλιεργούν τις δεξιότητες του ενεργού πολίτη.
Την έναρξη του συνεδρίου έκανε η Πρόεδρος του Σχολής Επιστημών της Εκπαίδευσης κα Isabel Menezes με μια απολαυστική ομιλία με τίτλο «Youth civic and political participation in and beyond schools”.
Στο συνέδριο εκτός από τα αποτελέσματα του BePart παρουσιάστηκαν έργα στην Πορτογαλία που αφορούν την ενεργή πολιτειότητα, όπως ο «Θεσμός του Νεαρού Δημάρχου» αλλά και αυτά που δίνουν την ευκαιρία στους νέους να δημιουργήσουν για τις τοπικές τους κοινότητες και να διευκολύνουν τη ζωή των ηλικιωμένων.
Ευχαριστούμε την επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου καθώς και τους εταίρους μας για την επωφελή συνεργασία και πιο συγκεκριμένα τους συντονιστές μας, Mentortec, την Αction Synergy, το Πανεπιστήμιο του Πόρτο, τη Platoniq Sistema Cultural και τα σχολεία Escola Secundária de Paços de Ferreira (Πορτογαλία), Escola Virolei (Ισπανία), Valmieras Pargaujas sakumskola (Λετονία).