eTwinning“Teachers4Europe: Κλιματική Αλλαγή, Διατροφή: ένα νόμισμα με δύο όψεις”

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Πριτσιούλη Γεωργία, Περτσινίδου Κορίννα, Κάσση Μαρία

Το πρόγραμμα στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας του γεωργικού τομέα, την παραγωγή τροφίμων, την επαναχρησιμοποίηση τροφής και τη σχέση τους με την κλιματική αλλαγή. Συμμετέχει: 2ο Γυμνάσιο Γέρακα, Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λευκωσίας και 49ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Στόχο του έργου θα αποτελέσει η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας του γεωργικού τομέα, την παραγωγή τροφίμων και τη σχέση τους με την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις συνθήκες παραγωγής τροφίμων στον πλανήτη ενώ τεράστια κουβέντα γίνεται για την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας και τον υποσιτισμό. Η σπατάλη τροφής, η επαναχρησιμοποίησή της, τα τροφοχιλιόμετρα, και η επικέντρωση στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών, αποτελούν στοιχεία-κλειδιά της κυκλικής οικονομίας, που σύμφωνα με την Ε.Ε. αποτελεί τον μόνο δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επισιτιστική ασφάλεια, την οποία «Η Έξυπνη Κλιματικά Γεωργία» ίσως συμβάλλει ως λύση.
Τα ανωτέρω θέματα θα αποτελέσουν τα κύρια σημεία αναφοράς με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και στην άρρηκτα δεμένη σχέση της με την διατροφή. Το παραγόμενο έργο θα βασιστεί σε εργαλεία λογισμικού.

Σπατάλη τροφής – Απολαμβάνουμε βιολογικά

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, η περιβαλλοντική ομάδα «Σκέψου οικολογικά, ανακύκλωσε, απόλαυσε βιολογικά» και η ομάδα eTwinning “Κλιματική Αλλαγή και Διατροφή” είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το εργαστήριο του κ. Αδάμη, συνεργάτη του Δήμου Παλλήνης. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος FoodSHIFT2030 (Food System Hubs Innovating towards Fast Transition by 2030) και με φορέα υλοποίησης την Κοινωφελή Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης που διοργανώνει μαθητική δράση Followgreen Action 3 με τίτλο «Πρόληψη – Μείωση σπατάλης τροφίμων». Η δράση αφορά στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) για τη διαδικασία της πρόληψης – μείωσης σπατάλης τροφίμων και τα ευεργετικά για το περιβάλλον αποτελέσματά της με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, καθώς και των πολιτών του Δήμου. Μετά το εργαστήριο οι μαθητές απόλαυσαν τηγανιτές πατάτες και σαλάτα μαρούλι από τον κήπο μας, τις ελιές μας και χειροποίητο ψωμί. Δεν περίσσεψε τίποτα!

Προετοιμασία για το βίντεο – Λαχανόκηπος – Τραγούδι

Μια γεμάτη δραστηριότητες Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Σκέψου οικολογικά, ανακύκλωσε, απόλαυσε βιολογικά” και το πρόγραμμα eTwining “Teachers4Europe: Κλιματική Αλλαγή και Διατροφή: ένα νόμισμα με δύο όψεις”. Και ενώ μια ομάδα έστυβε το μυαλό της για να βρει ιδέες για το βίντεο μας για τη μείωση της σπατάλης τροφής, η ομάδα του κήπου προετοίμαζε τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο. Έβαλε σε σπορεία σπόρους από ντοματάκι Σαντορίνης και κολοκύθι. Προμηθεύτηκε πατατόσπορο και ετοιμάζει το έδαφος. Περιποιήθηκε τα αρωματικά, έβαλε βιολογικό λίπασμα στα εσπεριδοειδή, στα Τηνιακά αγγιναράκια και στις φράουλες.

Τέλος μια άλλη ομάδα ηχογράφησε το τραγούδι της σε πρωτότυπη μουσική και στίχους με θέμα την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να συμμετέχει στον Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού με τίτλο: «Καν’ το ν’ ακουστεί 2020» και θέμα: «Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αγκαλιάζουμε τη Γη». Καλή επιτυχία!

2η θέση στον Διαγωνισμό Followgreen Action 3 του Δήμου Παλλήνης

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής δράσης/διαγωνισμού του Δήμου Παλλήνης Followgreen αλλά και του περιβαλλοντικού μας προγράμματος  “Σκέψου οικολογικά, ανακύκλωσε, απόλαυσε βιολογικά” και του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning “Κλιματική Αλλαγή και Διατροφή: Ένα νόμισμα με δύο όψεις”, δημιουργήσαμε με πολύ κέφι με τους μαθητές μας το βίντεο “Σου περίσσεψε; Ξαναφτιάξτο!“. Ένα βίντεο για την αποφυγή της σπατάλης τροφής και επομένως της σπατάλης πόρων. Ένα βίντεο που προτείνει τρόπους επαναξιοποίησης της τροφής.

Ευχαριστούμε θερμά για τις 4344 ψήφους σας που το κατέταξαν 2ο στον διαγωνισμό.

Σπατάλη τροφής – Έρευνα

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος “Σκέψου οικολογικά, ανακύκλωσε, απόλαυσε βιολογικά” και του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning “Teachers4Europe: Κλιματική αλλαγή και διατροφή. Ένα νόμισμα με δύο όψεις”, διεξήχθη έρευνα για τη σπατάλη τροφής μέσω ερωτηματολογίου.

Το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από 119 μαθητές του σχολείου μας και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αποδελτίωση του ερωτηματολογίου είναι τα ακόλουθα:

Το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων – όπως προκύπτει από τις απαντήσεις στην 1η ερώτηση – είναι γνωστό στο 70,1% των μαθητών και το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί πως έχει μέτριο έως αρκετό αντίκτυπο στο οικογενειακό τους εισόδημα.

Όσον αφορά στα τρόφιμα που λήγουν, καταλήγουν στα σκουπίδια (42,9%) ανακυκλώνονται (29,4%) ή καταναλώνονται (16%).
Τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι το έτοιμο φαγητό (11 άτομα), τα κρεατικά (10 άτομα), ψωμί/αρτοσκευάσματα (9 άτομα) και λιγότερο τα λαχανικά και τα φρούτα και ζυμαρικά.

Το 77.6% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι πετάνε τρόφιμα ελάχιστα έως μέτρια, ενώ οι κύριοι λόγοι για τους οποίους τα πετάνε είναι είτε επειδή είναι μουχλιασμένο – χαλασμένο (40 άτομα) είτε έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του προϊόντος (19 άτομα).Η καταστροφή στο μαγείρεμα (15 άτομα) και ως απομεινάρια από τα γεύματα (13 άτομα) είναι οι αμέσως επόμενοι λόγοι για τους οποίους τα τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια.

Σχετικά με την σπατάλη τροφίμων, το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει πως είναι μια φυσική διαδικασία, αφού τα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν λίπασμα μετά την απόρριψή τους, και ενδιαφέρονται τόσο για την ποσότητα όσο και για το κόστος των τροφίμων που απορρίπτεται στα σκουπίδια, ενώ το 72,3% προσπαθεί να ελαχιστοποιεί την ποσότητα τροφίμων που πετάει και θεωρεί πως η συνειδητή καταναλωτική συμπεριφορά (ψώνια) και η συνειδητή αποθήκευση των τροφίμων οδηγεί σε λιγότερη σπατάλη. Το ίδιο ποσοστό των ερωτηθέντων (72,3%) αναφέρει πως εάν γνώριζε το μέγεθος της σπατάλης τροφίμων παγκοσμίως θα ήταν πιο προσεκτικοί με το τι πετάνε.

Στην ερώτηση που σχετίζεται με την προσπάθεια μείωσης της απόρριψης φαγητού στο σπίτι, το 52,9% των ερωτηθέντων απάντησε πως κάνει μεγάλη έως πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Μοιραστείτε το!
Μετάβαση στο περιεχόμενο proposition-deer