eTwinning “Η μνήμη της γεύσης”

Υπεύθυνοι καθηγητές: Πριτσιούλη Γεωργία, Περτσινίδου Κορίννα.

Το έργο “Μνήμη της Γεύσης” έχει ως βασικό στόχο την ανάκληση της μνήμης μας και τη μελέτη των πιάτων που απολάμβαναν οι πρόγονοί μας. Σκοπός της κάθε συμμετεχόμενης χώρας θα είναι η αναφορά στη διατροφή και στα ιδιαίτερα πιάτα των προγόνων μας, η διαπίστωση του  κατά πόσο αυτά αποτελούν βάση για σημερινές μαγειρικές παρασκευές, ενώ μέσω κοινών δράσεων θα συγκρίνουμε τα συμπεράσματά μας με αναφορές στο παρελθόν αλλά και στη διατροφή του σημερινού ανθρώπου. Η αναδρομή θα ολοκληρωθεί   με έρευνες γύρω από τη μεσογειακή διατροφή – η οποία  έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως άυλη πολιτισμική κληρονομιά –  και  αποτελεί  μια πολύτιμη, υγιή και βιώσιμη κληρονομιά και την  οποία θα πρέπει να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Βαρβάκειος Αγορά – Ελληνικό Μουσείο Γαστρονομίας

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 η ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος eΤwinning “Η μνήμη της Γεύσης” του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Βαρβάκειο Αγορά και το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας. Η ομάδα του σχολείου μας συναντήθηκε και γνωρίστηκε με τους εταίρους του προγράμματος, την ομάδα του 49ου Γυμνασίου Αθηνών.

Όλοι μαζί και με την καθοδήγηση του κ. Ματσουρδέλη, υπεύθυνο στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, αφού περιδιάβηκαν την Βαρβάκειο Αγορά (κρεαταγορά, ψαραγορά, λαχαναγορά), αγόρασαν τα υλικά που χρειάστηκαν ώστε να μαγειρέψουν στο στούντιο μαγειρικής του Μουσείου δύο αρχαίες συνταγές.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυο μεικτές ομάδες ετοίμασαν «Μυττώτο» (μάζα τυριού και σκόρδου) και «Λαγάνα κατά Ησύχιο». Τα πιάτα ετοιμάστηκαν από τους μικρούς σέφ και στη συνέχεια καταναλώθηκαν με περισσή όρεξη!!! Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ Ματσουρδέλη για την συμβολή του στην επιτυχία της δράσης και για το βιβλίο «Γαστρονομικόν – Η τέχνη της μαγειρικής στην Αρχαία Ελλάδα» του συγγραφέα Γιώργου Ηλιόπουλου το οποίο και χάρισε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

H Επιστήμη συναντά τη γεύση Η Γεύση της Επιστήμης Τι γεύση έχει η Επιστήμη;

Mια εναλλακτική συνάντηση είχαμε την τύχη να απολαύσουμε στο σχολείο μας την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, την Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγιεινής.

Ο καθηγητής Οδοντιατρικής,  κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, συνομίλησε με τον σεφ και όχι μόνο, κ. Ηλία Μαμαλάκη, με θέμα «Η Επιστήμη συναντά τη Γεύση, Η Γεύση της Επιστήμης, Τι γεύση έχει η Επιστήμη;». Οι εκλεκτοί ομιλητές ήταν πλαισιωμένοι από τους μαθητές και τις δράσεις τους.

Ο κ. Παπαγρηγοράκης «ταξίδεψε» τους ακροατές στον κόσμο της διεπιστημονικής αναζήτησης, εκεί που η Οδοντιατρική-Ορθοδοντική επιστήμη οδήγησε τον εμπνευσμένο καθηγητή να συναντήσει την Αρχαιολογία και να αναπλάσει το κρανιοπροσωπικό σύμπλεγμα της εντεκάχρονης Μύρτιδας που χάθηκε στον λοιμό του 430 π.χ. στην αρχαία Αθήνα του Περικλή.

Ο κ. Μαμαλάκης μας  «οδήγησε» με απολαυστικό τρόπο στα άγνωστα μονοπάτια της διατροφής,  εκεί που η επιστήμη της Χημείας συμπαραστέκεται στην τέχνη της μαγειρικής ενώ ταυτόχρονα έθεσε έναν καίριο προβληματισμό για τη συμπόρευση της σύγχρονης τεχνολογίας με τον «πολιτισμό της τροφής», κάνοντας ταυτόχρονα μια αναδρομή στη διατροφή των Αρχαίων.

Διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Μαμαλάκη «Η Μύρτις και η μελόπιτα» από τη διατροφολόγο, κα Σεμίραμις Μεντεσίδου, και από τους μαθητές μας, ενώ προβλήθηκε βίντεο παρασκευής της μελόπιτας από τους μαθητές.

Οι μαθητές των προγραμμάτων παρακολούθησαν με πραγματικό ενδιαφέρον τους ομιλητές οι οποίοι διενέργησαν διάλογο με τα παιδιά, ενώ και εκείνα, με τη σειρά τους, με έξυπνο και διαδραστικό τρόπο παρουσίασαν μέρος της δουλειάς τους. Μεγάλη έκπληξη  ήταν το βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές μας για τις μεθόδους  Οδοντιατρικής που χρησιμοποιούνταν μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα – μια χιουμοριστική δραματοποίηση που γυρίστηκε στα εκθέματα Οδοντιατρικής στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Έχω πονόδοντο. Φέρτε μου έναν γιατρό!», με υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Δέτσικα και την κα Κωνσταντινίδου, και του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning «Η μνήμη της γεύσης» με υπεύθυνες καθηγήτριες, την κα Πριτσιούλη και την κα Περτσινίδου. και με εταίρους το Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λευκωσίας και το 49ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Στο πρόγραμμα «Έχω πονόδοντο. Φέρτε μου έναν γιατρό!» έγινε  μια αναδρομή στους τρόπους που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να αντιμετωπίσει ιατρικά και κυρίως τα οδοντιατρικά ζητήματα. Οι μαθητές μας γνώρισαν τις μεθόδους και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικά και ερεύνησαν τη σχέση της Οδοντιατρικής επιστήμης με άλλα επιστημονικά πεδία όπως η Χημεία, η Αρχαιολογία, κ.α. Επίσης πήραμε  μέρος στον  διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών που γίνεται σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή.

Στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning «Η μνήμη της γεύσης», έγινε  ανάκληση της μνήμης μας των πιάτων που απολάμβαναν οι αρχαίοι πρόγονοί μας και ερευνήσαμε το κατά πόσο αυτά αποτελούν βάση για σημερινές μαγειρικές παρασκευές.

Ευχαριστούμε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωσή μας και από τη Δημοτική αρχή, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Μπαξεβάνη, τον Πρόεδρο της Σχολικής μας Επιτροπής, κ. Λιακόπουλο, την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, κα Ζινέλη, τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου, κ. Δημητριάδη, τη Γραμματέα της Σχολικής μας Επιτροπής, κα Δημητροπούλου, την Αντιπρόεδρο του ΣΓΚ του σχολείου μας, κα Διακάκη, τη Διευθύντρια του 49ου Γυμνασίου Αθηνών, κα Μαλλιαρού και την καθηγήτρια του 49ου Γυμνασίου Αθηνών, κα Παμφύλου, υπεύθυνες εκ μέρους του σχολείου τους, του προγράμματος eTwinning «Η μνήμη της γεύσης» και τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και εικαστικό, κ. Λουκάτο, ο οποίος στο παρελθόν έχει δώσει θεατρική υπόσταση στη Μύρτιδα.

Η εκδήλωση αυτή δεν θα μπορούσε να κλείσει διαφορετικά από ένα μπουφέ γευστικών απολαύσεων που ετοίμασαν οι μαθητές μας με συνταγές από την αρχαιότητα.

Παρουσίαση πολιτιστικών προγραμμάτων

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των πολιτιστικών προγραμμάτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019,  με διοργανώτρια την υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων, κα Αλεξιάδου,έγινε παρουσίαση  του πολιτιστικού προγράμματος “Κύπρος -Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες” που υλοποιήθηκε από δύο προγράμματα.  Η κα Ζαφειράδου παρουσίασε το πρόγραμμα “Λευκωσία-Βερολίνο:νυν και πρώην διχοτομημένες πόλεις”, ενώ η κα Πριτσιούλη το ευρωπαϊκό eTwinning πρόγραμμα “Η μνήμη της γεύσης” που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λευκωσίας και το 49ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση. Ευχαριστούμε το 2ο Λύκειο Γέρακα και τη Δ/ντρια, κα Γεωργάκη, για τη φιλοξενία.

e-book με Ελληνικές και Κυπριακές συνταγές

Εθνική ετικέτα ποιότητας στο eTwinning

Εθνική ετικέτα ποιότητας για τo eTwinning έργο μας “Η Μνήμη της Γεύσης” που υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2018- 2019 με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή, που αποτελεί αύλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, ως συνέχεια της διατροφής των αρχαίων μας προγόνων και με εταίρους το Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λευκωσίας και το 49ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Η απονομή έγινε στους μαθητές του προγράμματος την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!
Υπεύθυνες έργου: Πριτσιούλη Γ, Περτσινίδου Κ.

Μοιραστείτε το!
Μετάβαση στο περιεχόμενο proposition-deer