Η 4η διαζώσης κινητικότητα του Erasmus +KA229 «Let’s say stop to violence together“ Έργο έλαβε χώρα στο Anamur της Τουρκίας και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 με τη συμμετοχή καθηγητών. Από την ελληνική ομάδα συμμετείχαν οι Υποδιευθυντές, η κα Πριτσιούλη και ο κ. Κόκκαλης. Στην κινητικότητα αυτή συμμετείχαν 11 δάσκαλοι από τα συνεργαζόμενα σχολεία: 2o Γυμνάσιο Γέρακα (Ελλάδα), Istituto Compensivo Statale «Aldo Moro» (Ιταλία), Židikai Μαρία Pečkauskaitė Γυμνάσιο (Λιθουανία) και ο Aurel Pop (Ρουμανία).
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS + KA229 «Let’s say stop to violence together» έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και πρόληψη κατά του φαινομένου της σχολικής βίας, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την αναγνώριση της έμφυτης αξίας του ανθρώπου, τη διαχείριση του θυμού και την καλλιέργεια ενός ειρηνικού πνεύματος στην καθημερινότητα του σχολείου.
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, την 1η ημέρα της συνάντησης, οι μαθητές του σχολείου του Anamur καλωσόρισαν τους εταίρους με παραδοσιακούς λαϊκούς χορούς και παραδοσιακά τραγούδια στα Ιταλικά, Ελληνικά, Ρουμάνικα και Λιθουανικά καθώς επίσης με το τραγούδι «We are the world » για να τονιστεί η δύναμη της αγάπης και της ειρήνης. Ο Διευθυντής του σχολείου Yusuf Tuğrul φιλοξένησε τους εταίρους στο γραφείο του. Ακολούθησε ένα σεμινάριο στα εργαλεία Web2.0, στο artsteps και στο scratch.To γεύμα ετοίμασαν οι οικογένειες των Τούρκων μαθητών με παραδοσιακά εδέσματα. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σπήλαιο Köşekbükü και στο Κάστρο Μαμούρε για να γνωρίσουν οι εταίροι την πολιτιστική και φυσική ομορφιά του Anamur.
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, 2η ημέρα της συνάντησης. Ο Κυβερνήτης Bilal Bozdemir, ο δήμαρχος Hidayet Kılıç και o Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, İlyas Mercan, υποδέχτηκαν ο καθένας ξεχωριστά τους εταίρους στα γραφεία τους. Έγινε παρουσίαση του προγράμματος και τονίστηκε ο ρόλος του Erasmus στις πολιτιστικές ανταλλαγές. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο σχολείο όλων εταίρων για να αποφασιστούν τα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Μετά, οι εταίροι επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο και τα τμήματα ειδική αγωγής, όπου οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την επίσκεψη Μετά το γεύμα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο κέντρο της πόλης.
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου. Η 3η ημέρα της συνάντησης ξεκίνησε με το συνέδριο με θέμα «Η Διαχείριση του θυμού» με τον κλινικό ψυχολόγο του δημοσίου νοσοκομείου του Anamur, Χατιτζέ Κορκμάζ, ο οποίος μίλησε για τη διαχείριση του θυμού τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές. Οι μαθητές παρουσίασαν μια σύντομη δραματοποιημένη ιστορία με αυτή τη θεματική. Μετά το γεύμα, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και κατόπιν σε θερμοκήπιο με μπανάνες και τροπικά φρούτα. Η πολιτιστική βραδιά διανθίστηκε με τραγούδια κα χορούς. Ο Διευθυντής, κ. Tuğrul και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, İlyas Mercan, ευχαρίστησε τους εταίρους για τη συνεργασία, και έγινε η απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής.
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου την 4η ημέρα του ταξιδέψαμε στην Αλάνια με ξενάγηση στο σπήλαιο Damlataş. Με τη βοήθεια του τελεφερίκ σκαρφαλώσαμε στο κάστρο της Αλάνια όπου απολαύσαμε την πανοραμική θέα. Κατόπιν έγινε περιήγηση στο κέντρο της Αλάνιας.
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, 5η και τελευταία ημέρα. Πραγματοποιήθηκε περιοδεία στον καταρράκτη Manavgat, στο Αρχαίο θέατρο Άσπενδος και στην αρχαία πόλη.
Ευχαριστούμε τους Τούρκους εταίρους μας για τη θερμή φιλοξενία και όλους τους εταίρους μας για τη συνεργασία, ενότητα, αμοιβαία κατανόηση και δέσμευση προς τους κοινούς στόχους του προγράμματος.