Πραγματοποιήθηκε η 3η εκπαιδευτική συνάντηση αλλά η 1η με μαθητές στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας (Plovdiv) από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS KA2 “Education ‘in’, ‘for’ and ‘through’ Culture and Heritage”.
To σχολείο που μας φιλοξένησε, το «Goce Delcher Vocational Transport and Building Technologies School», μας υποδέχθηκε θερμά την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 μαζί με τους καθηγητές, τους μαθητές και τις μαθήτριες της Τσεχίας και της Τουρκίας. Μας παρουσίασαν το σχολείο και την πόλη τους, την οποία ίδρυσε τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Φίλιππος ο Β’ της Μακεδονίας, από τον οποίο πήρε και το όνομα της. Το Plovdiv είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας με σημαντική οικονομική εκπαιδευτική και πολιτισμική δραστηριότητα. Διετέλεσε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019. Επίσης έχει θέσει υποψηφιότητα για ένταξη στο κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Στη συνέχεια τα παιδιά συζήτησαν και γνωρίστηκαν μεταξύ τους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μαθητές και καθηγητές ξεναγηθήκαμε στο Plovdiv. Διασχίσαμε τον κεντρικό πεζόδρομο, την “Ερμού” της πόλης. Εκεί θαυμάσαμε το τμήμα του Ρωμαϊκού ιπποδρόμου, που έχει διασωθεί και το τζαμί της Τζουμαγιάς. Περπατήσαμε στη συνοικία της Καπάνα, στη πλατεία του Δημαρχείου και στο πάρκο του Tsar Simeon.
Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 στην πρωινή συνεδρία στο σχολείο η κάθε χώρα παρουσίασε το υλικό για τον διαγωνισμό καρτών TABOO με τα μνημεία της που περιλαμβάνονται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αμέσως μετά επισκεφθήκαμε τη Σχολή Επαγγελματικού Τουρισμού, όπου παρουσιάστηκε η βουλγαρική κουζίνα ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δυστυχώς λόγω των μέτρων κατά του covid-19 δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δημιουργίες των σπουδαστών, όπως αρχικά προβλεπόταν.
Η απογευματινή συνεδρία περιελάμβανε εργαστήριο με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά της παλαιάς Φιλιππούπολης μέσα από το φακό ενός νεαρού ταξιδιώτη». Οι μαθητές παρακολούθησαν πρώτα ένα σεμινάριο φωτογραφίας από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Στη συνέχεια, μαθητές και καθηγητές, χωρισμένοι σε ομάδες κατευθυνθήκαμε προς την παλιά πόλη με τα θαυμάσια αρχιτεκτονικά μνημεία για να την φωτογραφίσουμε. Σκοπός αυτής της δραστηριότητας ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τα μνημεία βιωματικά. Οι καλύτερες φωτογραφίες θα παρουσιάζονταν σε έκθεση φωτογραφίας την επόμενη μέρα. Φωτογραφίσαμε το ρωμαϊκό θέατρο, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα θέατρα στον κόσμο, παμπάλαιες εκκλησίες και περίφημα αρχοντικά, πολλά από τα οποία ανήκαν σε ελληνικές οικογένειες. Η εντύπωση που είχαμε για τους στενούς δεσμούς της ιστορικής αυτής πόλης με το ελληνικό στοιχείο επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά. Άλλωστε το παλαιότερο όνομα της υπήρξε Ευμολπιάς από τον μυθικό βασιλιά της Θράκης Εύμολπο. Καταλήξαμε στον λόφο Nebet Tempe, όπου εδώ είχε ιδρυθεί η αρχαία πόλη το 4000 πΧ. Το βράδυ τα παιδιά φωτογράφισαν τo Plovdiv με τους νυχτερινούς φωτισμούς.
Το πρωί της Τρίτης 28 Ιουνίου 2022 οι μαθητές ολοκλήρωσαν την προετοιμασία της έκθεσης τους ενώ οι καθηγητές και η ομάδα του Πανεπιστημίου επισκέφθηκαν το Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος της πόλης μας παρουσίασε το εκπαιδευτικό έργο του και το απόγευμα ο ίδιος εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας των παιδιών στο «Σπίτι του Stefan Hindilian», ένα από τα σπίτια της παλιάς πόλης που λειτουργεί πλέον ως μουσείο και εκθεσιακός χώρος.
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 απολαύσαμε μία εκδρομή στο Skobelevo, «την Kοιλάδα των ρόδων», τη διάσημη για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων και συγκεκριμένα της τριανταφυλλιάς Δαμασκού, από την οποία παράγεται το ροδέλαιο. Εκεί μας υποδέχθηκαν με παραδοσιακά κεράσματα, χορούς και τραγούδια και είδαμε τα παραδοσιακά εργαλεία παραγωγής του ροδέλαιου. Στην επιστροφή περάσαμε από την πόλη Καλόφερ, τη γενέτειρα του Βούλγαρου ποιητή και επαναστάτη Χρίστο Μποτέφ. Το ίδιο βράδυ έγινε η απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής. Ακολούθησε γιορτή με χορούς και τραγούδια από τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τα παιδιά μας χόρεψαν και τραγούδησαν βουλγαρικά, ελληνικά, τσέχικα και τούρκικα τραγούδια. Συνειδητοποιήσαμε και πάλι πως είναι μεγάλη η αγάπη που δείχνουν οι Βούλγαροι για την ελληνική μουσική.
Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 καθηγητές και μαθητές μείναμε στο σχολείο. Η πρώτοι κάναμε μια σύντομη αποτίμηση του ταξιδιού. Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά όχι μόνο διασκέδασαν αλλά και έμαθαν πολλά για τον πολιτισμό, τις συνήθειες και τη νοοτροπία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Το μεσημέρι τα παιδιά αποχαιρέτησαν με έντονη συγκίνηση τους Βούλγαρους και τους Τούρκους μαθητές. Το τελευταίο βράδυ μας στη Φιλιππούπολη κάναμε μια τελευταία βόλτα και αποχαιρετήσαμε την πόλη που μας φιλοξένησε και μας άφησε τόσο ωραίες εντυπώσεις.
Το πρωί της τελευταίας ημέρας, Παρασκευής 1 Ιουλίου 2022, αποχαιρετήσαμε τους Τσέχους, επίσης με μεγάλη συγκίνηση. Αμέσως μετά αναχωρήσαμε για τη Σόφια. Εκεί προλάβαμε να κάνουμε έναν σύντομο περίπατο. Επισκεφθήκαμε την περίφημη εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, περπατήσαμε στην κεντρική λεωφόρο Vitosha και θαυμάσαμε το μνημείο All Holy Sofia. Επιστρέψαμε στον Γέρακα αργά το βράδυ κουρασμένοι αλλά και ανυπόμονοι να φιλοξενήσουμε τον Οκτώβριο τους νέους μας φίλους.
Συνοδοί καθηγητές: κ. Κόκκαλης Π. και κα Γιαμπουρά Ευαγ.
Υπεύθυνες του προγράμματος είναι οι κυρίες Κ. Περτσινίδου, Γ. Πριτσιούλη, Ξ . Μπαρακίτου, Αν. Ασημακοπούλου και Ευαγ. Γιαμπουρά.
Οι μαθήτριες της Γ’ που πήραν μέρος στην εκδρομή: Δημοπούλου Άρτεμις, Κυρίμη Βασιλεία και Λυρώνη Ιφιγένεια.