Η Γ’ τάξη του 2ου Γυμνασίου Γέρακα πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού – Βουραϊκού στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» για 4 ημέρες (13-16 Απριλίου 2022). Συμμετείχαν 97 μαθητές και μαθήτριες και 5 καθηγητές. Αρχηγός της εκδρομής ήταν η κα Μηνά Μαρία και συνοδοί οι κ. Κόκκαλης Παναγιώτης, κ. Αραπογιώργης Γιάννης, κα Γιαμπουρά Ευαγγελία και κα Θεοδωρακοπούλου Ευσταθία. Το πρόγραμμα της εκδρομής επιμελήθηκε ο Γεωλόγος κ. Τοπουζίδης Νικόλαος, εκπρόσωπος του φορέα «Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού» μαζί με τη Δ/ντρια κα Περτσινίδου, ενώ πολύτιμη βοήθεια πρόσφερε η κα Δηλάρη Βέρα, εθνική Συντονίστρια ASPnet UNESCO.
Η Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού-Βουραϊκού από τον Οκτώβριο του 2009 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων (EGN) και του παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (GGN) υπό την στήριξη της UNESCO, με υποβολή πρότασης από τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού. Το γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού στόχο έχει να αναδείξει τους σημαντικούς γεώτοπους του Εθνικού Πάρκου δηλαδή γεωλογικές περιοχές που έχουν ιδιαίτερη επιστημονική, αισθητική, εκπαιδευτική αξία αλλά και αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO καλύπτει έκταση 647 τ.χλμ. και εκτείνεται στους Νομούς Αχαΐας και Κορινθίας στη Β. Πελοπόννησο. Παρουσιάζει μια ξεχωριστή γεωλογική ιστορία, ενώ φιλοξενεί μοναδικά τοπία, σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και άρτιες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές υποδομές.
Η πρώτη επαφή μας με το φυσικό περιβάλλον του όρους Χελμού έγινε την πρώτη μέρα (Τετάρτη 13-04-22), οπότε και διασχίσαμε το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτού – Καλαβρύτων. Η διαδρομή των 22 χλμ. πλάι στο ποτάμι ανάμεσα σε άγρια τοπία, καταρράκτες και σήραγγες ενθουσίασε τα παιδιά και δικαίωσε τον χαρακτηρισμό της ως μια από τις θεαματικότερες του κόσμου.
Την άφιξη στην πόλη των Καλαβρύτων ακολούθησε επίσκεψη στην Έκθεση του κτηρίου του Φορέα Διαχείρισης του Γεωπάρκου Χελμού- Βουραϊκού. Οι μαθητές με τη βοήθεια ψηφιακού υλικού ‘’περιηγήθηκαν’’ στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού.
Την επόμενη μέρα (Πέμπτη 14-04-22) επισκεφθήκαμε τους Γεώτοπους του Σπηλαίου Λιμνών και των Πηγών του Αροάνιου ποταμού. Το Σπήλαιο των Λιμνών, ένα σπάνιο φυσικό δημιούργημα με μοναδικό γεωλογικό, βιολογικό, αρχαιολογικό, αισθητικό αλλά και μυθολογικό ενδιαφέρον μας εντυπωσίασε με τα εξαιρετικά σπηλαιοθεάματα του. Οι πηγές του Αροάνιου ποταμού στο χωριό Πλανητέρο , άλλο ένα φυσικό μνημείο-γεώτοπος, μας πρόσφεραν χαλάρωση μέσα στην καρδιά του πυκνού πλατανόδασους.
Την Παρασκευή 15-04-22 η επίσκεψη στο όρος Χελμός και στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων συνδυάστηκε με πεζοπορία, στη διάρκεια της οποίας οι μαθητές έμαθαν πολλά για τα τοπικά ζώα, τα πουλιά και τα ενδημικά φυτά της περιοχής, όπως το Globoularia stygia. Επόμενη στάση μας ήταν η λίμνη Τσιβλού, ένας σημαντικότατος υδροβιότοπος απερίγραπτης ομορφιάς, ανάμεσα σε πεύκα και πλατάνια. Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1913 μετά από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή και φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η παρατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος συνδυάστηκε επίσης με πεζοπορία δίπλα στη λίμνη.
Την τελευταία ημέρα (Σάββατο16-04-22) επισκεφθήκαμε το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στο Δημοτικό Σχολείο των Καλαβρύτων, ένα από τα πλέον ιστορικά μνημεία της πόλης. Τα παιδιά μέσα σε αυτό το συμβολικό κτήριο, που έμελλε να παιχτεί η πρώτη πράξη του Καλαβρυτινού δράματος, πληροφορήθηκαν λεπτομερώς μέσα από ιστορικές πηγές τα φρικτά γεγονότα της 13ης Δεκεμβρίου 1943, της Μαύρης Δευτέρας των Καλαβρύτων, που ακόμη και σήμερα συγκλονίζει όλη την ανθρωπότητα.
Στη συνέχεια στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας θαυμάσαμε το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, το οποίο υψώθηκε από τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους Καλαβρυτινούς επαναστάτες και άλλους πολύτιμους ιστορικούς θησαυρούς. Κάτω από τον ιστορικό πλάτανο στον περίβολο του ναού ακούσαμε την ιστορία των μοναχών που φονεύθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές το 1943.
Τελευταία διαδρομή μέσα στη φύση η πεζοπορία στο αισθητικό Ευρωπαϊκό μονοπάτι Α4 Κάστρο- Κεραμιδάκι, και τελευταίος σταθμός μας η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, το καταπληκτικότερο ιερό προσκύνημα της Ορθοδοξίας στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού εγκοίλου. Στην παλαιότερη μονή της Ελλάδας προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά, θαυμάσαμε τα ιερά και εθνικά κειμήλια και μάθαμε για τη συμβολή της Μονής στην επανάσταση του 1821 καθώς και για τη θηριωδία που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Το ίδιο απόγευμα αποχαιρετήσαμε το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού- Βουραϊκού με αποτυπωμένα στο μυαλό μας το μεγαλείο της φύσης, την ιστορική αλήθεια και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την άριστη παρουσία τους και θερμές ευχαριστίες στην κα Δηλάρη και στον Τοπουζίδη, που ήταν ο ξεναγός μας σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής μας.