Από την Τετάρτη 25 έως την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Κουσάντασι της Τουρκίας, η πρώτη διεθνική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2 “Education ‘in’, ‘for’ and ‘through’ culture and heritage”, στο οποίο εκτός από το σχολείο μας συμμετέχουν:
GENESIS ZS, Czech Republic, Incirliova Genclik Kultur Sanat ve Gelisim Dernegi, Turkey, Stredni prumyslova skola Otrokovice, Czech Republic, Profesionalna gimnazia po transport «Goce Delchev», Bulgaria, Istituto d’Istruzione Superiore Mandralisca, Italy
Η συνάντηση που αφορούσε μόνο καθηγητές και εκπροσώπους των δύο οργανισμών, ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις των χωρών, τις οποίες είχαν αναλάβει με πρωτότυπο τρόπο οι Τούρκοι μαθητές.
Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, συζητήθηκε η πορεία του έργου, το εγχειρίδιο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που δημιουργήθηκε από τους εταίρους, οι τρόποι διάχυσης αλλά και ελέγχου του έργου. Επίσης αποφασίστηκαν οι επόμενες δραστηριότητες και οι προθεσμίες τους αλλά και η επόμενη συνάντηση των καθηγητών στην Πράγα στις 25-30 Νοεμβρίου 2021.
Το δικό μας σχολείο που εκπροσωπούσαν, η Διευθύντρια του σχολείου, κα Περτσινίδου και η Υποδιευθύντρια, κα Πριτσιούλη, παρουσίασε τις δραστηριότητες του στο πλαίσιο του έργου καθώς και το βίντεο που δημιούργησε με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Η κα Περτσινίδου, παρουσίασε επίσης το έργο στο πλαίσιο του eTwinning, που είχε αναλάβει το σχολείο μας.
Είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην αρχαία Έφεσο και στον Οίκο της Παναγίας που ανήκουν στην παγκόσμια λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στον Οίκο της Παναγίας πιστεύεται ότι πέρασε τα τελευταία της χρόνια η Παρθένος, σε ένα μικρό πέτρινο σπίτι που έχτισε ο Άγιος Ιωάννης. Στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συμβαίνει το φαινόμενο της συνύπαρξης ορθοδόξων, καθολικών και μουσουλμάνων. Επίσης περπατήσαμε στα στενούς δρόμους του Κιρκιντζέ, (Şirince), ελληνικού χωριού που τώρα κατοικείται από Τούρκους μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το ’22 αλλά και γενέτειρα της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου, η οποία τον ύμνησε περιγράφοντάς τον ως παράδεισο.
Μεγάλη η συγκίνησή μας, όταν επισκεφτήκαμε τη Σμύρνη, ειδικά την προκυμαία, στην οποία γράφτηκε ο επίλογος των τραγικών γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής. Εκεί επισκεφτήκαμε επίσης το ελληνικό προξενείο, την ορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Πολυκάρπου, την αγορά, την παλιά πόλη και το Ρολόι.
Είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε την παραδοσιακή κουζίνα της Τουρκίας αλλά και να απολαύσουμε παραδοσιακούς χορούς σε ένα υπερθέαμα από το Anadolu Ateşi (Η Φωτιά της Ανατολής), το οποίο έχει κερδίσει δύο βραβεία Γκίνες: ένα για την ταχύτερη εκτέλεση χορού, με 241 βήματα το λεπτό, και το άλλο για το μεγαλύτερο κοινό (400.000 άτομα), στο Ereğli, στην Μαύρη Θάλασσα. Τόσο η γαστρονομία όσο και ο χορός αποτελούν στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με τα οποία ασχολούμαστε στο πρόγραμμα.
Η συνάντησε έκλεισε με την ανταλλαγή δώρων, αντιπροσωπευτικών της κάθε χώρας αλλά και με την απονομή των βεβαιώσεων.
Ευχαριστούμε θερμά την τουρκική ομάδα και ιδιαιτέρως την Nilüfer Dalkıranγια για τη θερμή φιλοξενία αλλά κα όλους τους εταίρους μας για την άψογή συνεργασία μέσω αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος που ενώνει τους πολιτισμούς μας αλλά και τις καρδιές μας.