Η πρώτη διακρατική συνάντηση καθηγητών του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2 “Climate Change is here” πραγματοποιήθηκε από τις 25-28 Οκτωβρίου 2021 στην Κόρδοβα της Ισπανίας. Το πρόγραμμα πραγματεύεται την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και τρόπους μετριασμού της. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο εννέα στους δέκα ευρωπαίους θεωρούν την κλιματική αλλαγή το σοβαρότερο πρόβλημα του πλανήτη. Οι εταίροι προέρχονταν από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Κροατία, με οικοδεσπότες τους συντονιστές του προγράμματος, καθηγητές του Ισπανικού σχολείου IES El Tablero της Κόρδοβα. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν, η Διευθύντρια, κα Περτσινίδου και ο καθηγητής Φυσικής, κ. Σγουρόπουλος.
H πόλη της Κόρδοβα, με το ιστορικό της κέντρο και τον ποταμό του Γουαδαλκιβίρ να την διαπερνά, υπήρξε η πρωτεύουσα του Χαλιφάτου του Αμπντ αλ Ραχμάν Γ’ (912-961) με μια ξεχωριστή ομορφιά που συνδυάζει το νέο με το παλιό, τον δυτικό πολιτισμό με τον αραβικό. Το 13ο αιώνα, η Κόρδοβα πέρασε και πάλι στα χέρια των Χριστιανών. Το ιστορικό κέντρο της πόλης ανακηρύχθηκε το 1984 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Η πρώτη ημέρα αφιερώθηκε σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως η Mezquita, αρχαίο μουσουλμανικό τέμενος που χτίστηκε το 785 και μέχρι τις μέρες μας αποτελεί δείγμα “ένωσης” του χριστιανικού με το ισλαμικό στοιχείο. Είναι το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Ευρώπης και παγκοσμίως: έχει 19 νάρθηκες και διπλή καμάρα με 856 κολόνες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί βάσει διαφορετικών αρχιτεκτονικών ρυθμών. Μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Χριστιανούς το 13ο αιώνα, το τέμενος μετατράπηκε στον Καθεδρικό ναό της πόλεως και αργότερα ξανακτίστηκε μερικώς.
Επισκεφτήκαμε επίσης τα Patios San Basilio, κλειστές αυλές σπιτιών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στα δάπεδα, ενώ όλοι οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με γλάστρες με λουλούδια. Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, υπάρχει διαγωνισμός μεταξύ των 50 και παραπάνω Patios. Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε επίσης στη χαρακτηριστική ρωμαϊκή γέφυρα της Κόρδοβα, που με το νυχτερινό φωτισμό της προσδίδει μια ιδιαίτερη αίγλη στην πόλη.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, χωρισμένοι σε ομάδες και υπό την καθοδήγηση των Ισπανών καθηγητών, εξερευνήσαμε σημεία της πόλης πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μάθαμε πληροφορίες για σημαίνοντα πρόσωπά της, μέσω μιας εφαρμογής σε κινητή συσκευή.
Την δεύτερη ημέρα, επισκεφτήκαμε το σχολείο , IES El Tablero, το οποίο αριθμεί πάνω από 1500 μαθητές και είναι εκτός από Γυμνάσιο και Λύκειο, Επαγγελματικό Λύκειο. Εκεί μας υποδέχτηκε η Διευθύντρια του σχολείου καθώς πολλοί Ισπανοί μαθητές και καθηγητές, οι οποίοι μας παρουσίασαν την έρευνα τους με άξονα την κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα μας παρουσίασαν το κλίμα και την κλιματική αλλαγή της Ανδαλουσίας, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή του ελαιολάδου και τις πυρκαγιές των δασών.
Κατόπιν όλοι οι εταίροι παρουσίασαν τις δικές τους δραστηριότητες αναφορικά με το κοινό μας ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Από τη δική μας πλευρά, η κα Περτσινίδου, παρουσίασε το βίντεο με τις δράσεις μας την Πράσινη Ημέρα (εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2021), το βίντεο για το ψηφιακό βιοκλιματικό κτίριο που δημιούργησαν οι μαθήτριες Παρασκευάκη και Χατζηθεοδωρίδου και το βίντεο για την μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε μηχανική, που δημιούργησαν οι ίδιες μαθήτριες, με την καθοδήγηση του κ. Σγουρόπουλου. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO της Ακρόπολης, της μονής Δαφνίου και της Επιδαύρου και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής σ’ αυτά.
Κατόπιν, παρακολουθήσαμε ένα σεμινάριο με τίτλο «Βιώσιμη διατροφή για βιώσιμη διαβίωση», ενώ έκπληξη αποτέλεσε η παρουσίαση διάφορων στυλ περίτεχνων χτενισμάτων και ρούχων, από τις μαθήτριες του επαγγελματικού Λυκείου με έμπνευση από την αρχαιότητα.
Η μέρα ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση εργασίας των καθηγητών του προγράμματος προκειμένου να καθορίσουν τις ημερομηνίες των επόμενων διακρατικών συναντήσεων με μαθητές και των παραδοτέων.
Την τρίτη ημέρα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε μια περιοχή λίγο έξω από την Κόρδοβα (8χλμ) στο Medina Azahara, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που αποτέλεσε το πρώτο παλάτι του Χαλιφάτου, τον 9ο αι με διάρκεια ζωής 80 ετών. Το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος, εξίσου εντυπωσιακός, μας έδωσαν μια πολύ καλή εικόνα για τη ζωή του χαλιφάτου εκείνη την περίοδο.
Με την επίσκεψη στο Alcazar de los Reyes Christianos, είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τα διαφορετικά και εντυπωσιακά Patios με τις περίτεχνες αυλές και τα σιντριβάνια.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε το αποχαιρετιστήριο δείπνο με παραδοσιακή μουσική και χορό Φλαμέγκο και με εδέσματα νοστιμότατα και αντιπροσωπευτικά της ισπανικής κουζίνας.
Την τελευταία ημέρα, ταξιδέψαμε στην Καντίθ. Η ονομασία της πόλης προέρχεται από τη ελληνική ονομασία Γάδειρα. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο, ο οποίος ενώνεται με μια μικρή λωρίδα στεριάς και δρόμο με την ηπειρωτική περιοχή στον Κόλπο της Καντίθ, ο οποίος βλέπει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Θαυμάσαμε την παλιά πόλη, το αρχαιολογικό μουσείο, τις παραλίες και τη βιοποικιλότητα με τα πολλά και θηριώδη δέντρα. Ευάλωτη όμως στην κλιματική αλλαγή λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εμφανής τώρα στις ακτές και μελλοντικά σε κατοικημένες περιοχές.
Ευχαριστούμε θερμά τους Ισπανούς εταίρους για την θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, την άψογη οργάνωση καθώς και την προσήλωση ΄τους στους στόχους του προγράμματος για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών τους. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους τους εταίρους να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα σε σχέση με το πρόγραμμα.
Η επόμενη συνάντηση θα είναι συνάντηση μαθητών στην Κροατία με επισκέψεις στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, στο Ντουμπρόβνικ και στο Σπλιτ.