Το κινητό…  για να μην γίνει βλαβερό

Με αφορμή μια πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι 1 στους 3 Έλληνες χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο και οι ανησυχίες για την επίδραση αυτής της συσκευής στη ζωή μας συνεχώς αυξάνονται.

Θέλησαν λοιπόν οι μαθητές να γνωρίσουν αυτήν την τόσο μικρή συσκευή και να διαπιστώσουν αν πραγματικά δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία τους. Απώτερος στόχος ήταν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας να φιλτράρονται από τους μαθητές, τους αυριανούς ενεργούς πολίτες. Δεν πρέπει οι μαθητές τυφλά να χρησιμοποιούν τις ευκολίες της τεχνολογίας, αλλά με εργαλείο την κριτική σκέψη να διευκολύνουν τη ζωή τους όταν αυτό είναι απαραίτητο. Πάντα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις συνέπειες χρήσης αυτών των συσκευών.

Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν από την βιβλιογραφία. Η ομάδα επισκέφθηκε τα εργαστήρια του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, γραφεία Οργανισμού κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα και το δορυφορικό σταθμό εδάφους στις Θερμοπύλες όπου ενημερώθηκε σχετικά με την κινητή τηλεφωνία. Ακόμη τον Μάρτιο 2003 η ομάδα πραγματοποίησε 4-ήμερη περιβαλλοντική επίσκεψη στην λίμνη Κερκίνη.

Για πρώτη φορά οι μαθητές συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κινητή τηλεφωνία και το μοίρασαν σε πολλά σχολεία. Με όλο αυτό το υλικό, οι μαθητές δημιούργησαν ένα θεατρικό έργο που παρουσιάστηκε στο σχολείο τους. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, όπως και το θεατρικό, υπάρχουν σε βιντεοκασέτα και είναι στη διάθεση όποιου το θελήσει.

Η περιβαλλοντική Ομάδα

Ηρώ Αλεξανδράκη
Παναγιώτης Αργυρός
Στέλιος Βαρχανής,
Αγγελική Βότσαρη
Χριστίνα Γιαννιώτη
Τσαμπίκα Διακολουκά
Μάριος Δρόσος
Ελευθερία Καραμπέτσα
Στάθης Παπαδάτος

Δημήτρης Πελέκης
Μαρία Ποθητού
Αγγελική Προκόπη
Φραγκίσκη Σκαρπαθιώτη
Νέλη Σολωμού
Χαλίλ Τζαϊμπάλα
Αντώνης Τουρίκης
Χριστίνα Τουρτούλα και
Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Οι καθηγητές

Π. Μαυρογόντος
Ι. Νομικού

Μοιραστείτε το!
Μετάβαση στο περιεχόμενο proposition-deer