«Η γλώσσα μας βγάζει από το σκοτάδι της ψυχής και μας φέρνει στο φως», λέει η Άννυ Σάλιβαν στη μικρή Έλεν Κέλλερ, ένα παιδί τυφλό και κωφάλωλο που μετατράπηκε με τη δύναμη της αγάπης και την επιμονή της δασκάλας της σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα. Μια πολύ συγκινητική παράσταση με πολλά μηνύματα και απόλυτα συνυφασμένη με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής γλώσσας, – Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020– μιας και τονίζεται στο έργο πολλές φορές η αξία της γλώσσας, ως όχημα επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και ελευθερίας.
Μια παράσταση που μας διδάσκει ότι το θαύμα δε γίνεται μόνο του αλλά εμείς το δημιουργούμε με την επιμονή μας! Σε βρεφική ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή, ενώ μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στην απόλυτη σιωπή και το σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρία και η ίδια αφού είχε μειωμένη όραση, για να τη βοηθήσει. Με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές.«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σ’ όλο τον κόσμο. Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία που συνέβη στον αμερικανικό νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες, δύο γυναίκες -πρότυπα θέλησης και πίστης- η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν.
Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, αλλά και να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινοτόμα παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία. Το «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι, λοιπόν, ένα βιογραφικό ντοκουμέντο, μια συγκινητική ιστορία. Πρωτίστως όμως αποτελεί έναν ύμνο στην ανθρώπινη θέληση και γνώση, στον ηρωικό αγώνα του ανθρώπου ενάντια στις ίδιες του τις αδυναμίες.
Το έργο αυτό, που γυρίστηκε ταινία το 1962, με τεράστια επιτυχία και πολλά Όσκαρ, παίζεται στο θέατρο Μεταξουργείο με πρωταγωνίστρια τη Γιασεμί Κηλαηδόνη και τη μικρή Κατερίνα Κανάκη, με την οποία βγάλαμε αναμνηστική φωτογραφία. Το παραπάνω εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης “Πάμε θέατρο;”, με συμμετοχή μαθητών, καθηγητών και γονέων το Σ/Κ.
Υπεύθυνη δράσης: Παπαδάκου Ελ. Συνοδοί: Περτσινίδου Κ., Ζαφειριάδου Κ., Κυριακοπούλου Γ., Γεωργοπούλου Μ.