Η εκδήλωση «Πώς τo STEM γίνεται STEAM μέσω της τέχνης» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023, στο σχολείο μας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2 “Creative STEAM”. Μετά το καλωσόρισμα από τη Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Περτσινίδου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Αθανάσιος Ζούτσος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Ο κ. Ζούτσος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εκδήλωση ενώ συνεχάρη το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς του που ενεπλάκησαν στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, όπως τα 11 καινοτόμα εκπαιδευτικά σενάρια στις θετικές επιστήμες με τη χρήση της τέχνης προκειμένου έννοιες στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στη Χημεία και στην Πληροφορική να γίνουν πιο εύληπτες. Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος Παλλήνης έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών διαδικασιών και των υποδομών των σχολείων του Δήμου παρέχοντας πολλαπλά σε χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σχολείων και έχει αναγνωρίσει από νωρίς τόσο την ανάγκη για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών όσο και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι μαθητές αλλά και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας για το περιβάλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Παλλήνης υπέβαλε αίτηση για να αποτελέσει μέλος της παγκόσμιας κοινότητας των «Πόλεων που μαθαίνουν» της UNESCO. H αίτηση αυτή είναι η μοναδική που εγκρίθηκε από τις 20 αιτήσεις που υπέβαλαν ελληνικοί Δήμοι και μία από τις 20 που εγκρίθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια είδηση, που την ανακοίνωσε για πρώτη φορά ο Δήμαρχος και απεύθυνε κάλεσμα στο σχολείο μας, με βάση τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε, να είναι από τα πρώτα που θα συμμετέχει στο δίκτυο εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των σχολείων με στόχο την εμβάθυνση και επέκταση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο κ. Ανδρέας Νιγιάννης, Προϊστάμενος Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ, τον επίσης ευχαριστούμε θερμά. Ο κ. Νιγιάννης με τη σειρά του επαίνεσε το σχολείο για την πολύ καλή φήμη που έχει, η οποία βασίζεται στην πολύ καλή δουλειά που επιτελεί με την πολύπλευρη γνώση που προσφέρει στους μαθητές του για να γίνουν ολοκληρωμένοι πολίτες, να γνωρίζουν την επιστήμη που θα ακολουθήσουν και να υιοθετήσουν μια κλίμακα αξιών, την οποία θα ακολουθήσουν στη ζωή τους για να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία. Γι αυτό τον σκοπό, τόνισε, χρειαζόμαστε πολλά εργαλεία όπως αυτά που δίνουν τα προγράμματα ERASMUS+, όπου μαθητές και καθηγητές έρχονται σε επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες, έτσι ώστε να γνωρίσουν την κουλτούρα και τη φιλοσοφία της χώρας τους. Τα προγράμματα αυτά, είπε, δίνουν δυνατότητες στους μαθητές να αναπτύξουν τις ιδέες τους, γεγονός που δεν θα ήταν εύκολο με τον κλασικό τρόπο διδασκαλίας. Εξήρε την δουλειά που έχουμε επιτελέσει στο πλαίσιο του ERASMUS+ KA2 “Creative STEAM”, μιας και το STEM συνδέει όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Προέτρεψε τους μαθητές ό,τι κάνουν να το κάνουν με αγάπη και να βάζουν το μυαλό τους να αναζητεί πάντα κάτι καινούριο.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των εκπαιδευτικών σεναρίων, τα οποία δημιουργήθηκαν την περσινή χρονιά και υλοποιούνται με τους μαθητές της Β’ και της Γ’, τόσο πέρσι όσο και φέτος. Οι καθηγητές, κ. Σγουρόπουλος, κα Θεοδωρακοπούλου, κα Κωνστάντου και κα Περτσινίδου, με τη βοήθεια των μαθητών έκαναν προσομοίωση των σεναρίων και ανέλυσαν τα οφέλη τους στη μαθησιακή διαδικασία. Μαθητές επίσης κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα οφέλη που είχαν από την υλοποίηση αυτών των εκπαιδευτικών σεναρίων.
Οι μαθητές μας μέσω αυτών έμαθαν με ένα δημιουργικό, βιωματικό, διασκεδαστικό και ομαδοσυνεργατικό τρόπο έννοιες τις οποίες ανακαλούσαν με ευκολία και πολύ αργότερα. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν καθολική και συνεργάστηκαν όλοι οι μαθητές.
Τέλος, ο σκηνοθέτης και συντονιστής του προγράμματος, κ. Καμτσής, αφού ανέλυσε την μεθοδολογία για τη δημιουργία των σεναρίων, πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, όπου με αφορμή τον πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά, «Ο Ιησούς στη θάλασσα της Γαλιλαίας», μίλησε για την άνωση. Ένα εργαστήριο που απολαύσαμε γιατί πραγματικά μάς εξέπληξε ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης του θέματος.
Μας τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτριος Μπαξεβάνης, ο Πρόεδρος της Σχολικής μας Επιτροπής, κ. Άγγελος Λιακόπουλος, η Διευθύντρια του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων, κα Γιούλα Ρουμπέα, ο πρ. Διευθυντής του Γυμνασίου Σπάτων, κ. Παναγιώτης Δημαράς, η Υποδιευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, κα Μαρία Άρχου, ο κ. Πέτρος Δρακάκης, ως εκπρόσωπος του ΣΓΚ, ο Έλληνας εταίρος από την Action Synergy, κ. Κώστας Διαμαντής-Μπαλάσκας. Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκόμενους, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση