Μια γιορτή Επιστήμης και Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης το τριήμερο: 12-14 Απριλίου με συμμετοχή 2.000 εκπαιδευτικών και μαθητών και με 183 εισηγήσεις.
Το σχολείο μας συμμετείχε με δύο παρουσιάσεις:
Η πρώτη παρουσίαση είχε θέμα: “Σωματική και Ψυχική Συμμετρία την εποχή της Αμμετρίας”. Οι μαθήτριές μας Παρασκευάκη Αλεξάνδρα και Ραγκούση Μαρία μετά από μια σύντομη αναδρομή σε απόψεις Ελλήνων Φιλοσόφων για την αξία του “μέτρου” στη ζωή – κάτι που φαίνεται επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε- αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της απουσίας του μέτρου στον αθλητισμό και τη διατροφή σήμερα και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία και την ευεξία των ανθρώπων. Κάποιες από τις απόψεις που ακούστηκαν ήταν:
– Το “μέτρο” εξασφαλίζει την εσωτερική ηρεμία
– Συμβάλλει στην ευρυθμία της κοινωνικής συμβίωσης
-Η άσκηση προάγει την αρετή του θάρρους και την ηθική δύναμη του ατόμου(Αριστοτέλης)
-Η ισορροπημένη διατροφή λειτουργεί ως φάρμακο δηλαδή μπορεί να μετατρέψει μια ενδεχόμενη ασθενή κατάσταση σε υγιή.(Αριστοτέλης).
– ” Η τροφή να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακο η τροφή σου”( Ιπποκράτης).
– “Η Γυμναστική μεσότης” εμπεριέχει το μέτρο που πρέπει να ακολουθεί ο άνθρωπος στη φυσική δραστηριότητα αλλά και τη διατροφή για τη σωματική και ψυχική ευεξία του, το “ευ ζην”.( Αριστοτέλης-Πλάτωνας-Ιπποκράτης).
Η δεύτερη παρουσίαση είχε ως θέμα τις δράσεις μας αλλά και τα πορίσματα των βιβλιογραφικών αναφορών των μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος «από τον κήπο στο πιάτο μας». Αναφέρθηκαν οι τρόποι φυσικής καλλιέργειας του σχολικού κήπου η χαρά ενασχόλησης με τη γη, η συστηματική φροντίδα και παρακολούθηση ανάπτυξης των φυτών αλλά και η χρησιμοποίησή τους ως διατροφικά αγαθά. Αναφέρθηκαν τα πορίσματα στα οποία κατέληξαν οι μαθητές του προγράμματος αναφορικά με τα φυσικά διατροφικά προϊόντα, ώστε να προχωρήσουν, στη συνέχεια, στην κατάρτιση προγραμμάτων για μικροκαλλιέργειες σε κήπους (σχολικούς, οικιακούς κλπ.). Μία ακόμη αναφορά έγινε στην ιστορική διάσταση των διατροφικών συνηθειών του ανθρώπου με εργαλείο την αναζήτηση σε ιστορικές πηγές και αρχαιολογικές πληροφορίες και αναφέρθηκαν συμπεράσματα για τη μεγάλη σημασία των φυτικών διατροφικών αγαθών στη διαμόρφωση της κοινωνικής και πολιτισμικής εξέλιξης του ανθρώπου.
Συγχαίρουμε τους μαθητές μας για την άψογη παρουσία τους.
Συγχαίρουμε τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής για την εξαίρετη δράση, καθώς και την κα Περτσινίδου Κορίνα ως Συντονίστρια των Σχ. Προγραμμάτων και Δικτύων , για την εξαιρετική αυτή συνάντηση.