Σε συνέχεια των διακρατικών συναντήσεων και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2 “Climate Change is here” ολοκληρώθηκε η μετακίνηση στην Κροατία η οποία αποτελεί τη δεύτερη του προγράμματος αλλά την πρώτη διακρατική συνάντηση καθηγητών και μαθητών και πραγματοποιήθηκε από τις 13-19 Φεβρουαρίου 2022 στο Metkovic της Κροατίας. Οι εταίροι προέρχονταν από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Κροατία, με οικοδεσπότες τους συντονιστές του προγράμματος, καθηγητές του κροατικού επαγγελματικού σχολείου Sreonja Skola Metkovic. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν η υποδιευθύντρια κα Πριτσιούλη και η καθηγήτρια γερμανικών κα Ζαφειριάδου με τις μαθήτριες Παρασκευάκη Μαριλένα, Χατζηθεοδωρίδου Θένια, Θωμαίς Κοτζιά και Βασιλεία Κυρίμη.
Την πρώτη ημέρα γνωρίσαμε καλύτερα το Μέτκοβιτς (πόλη της επαρχίας Ντουμπρόβνικ-Νέρετβα), στη νοτιοανατολική Κροατία. Είναι κτισμένο στις όχθες του ποταμού Νερέτβα κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Περιηγηθήκαμε στην πόλη, επισκεφθήκαμε τον λόφο Predolac και θαυμάσαμε την υπέροχη θέα της πόλης με το ποτάμι να αποτελεί το κυρίαρχο και ζωτικό στοιχείο της περιοχής. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πολλά είδη βιοτόπων. Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε ομάδες – κάθε ομάδα είχε μαθητές από διαφορετικές χώρες- παρατήρησαν το οικοσύστημα ενός συγκεκριμένου πουλιού και στη συνέχεια συζήτησαν το πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον τρόπο ζωής αλλά και την ίδια την επιβίωσή τους. Το μεσημεριανό μας είχε γεύση παραδοσιακής Κροατίας. Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το σχολείο όπου και έγινε παρουσίαση από τους μαθητές των χωρών για το πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της εκάστοτε χώρας. Κεράσαμε παραδοσιακά γλυκίσματα της χώρας μας και δωρίσαμε σε όλους τους εταίρους δικά μας παραδοσιακά προϊόντα.
Την δεύτερη ημέρα επισκεφτήκαμε το Ντουμπρόβνικ, το οποίο είναι στη Δαλματία της Κροατίας και χαρακτηρίζεται ως «το διαμάντι της Αδριατικής». Για αιώνες ήταν, μετά τη Βενετία, το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική και σήμερα ένα δημοφιλές τουριστικό κέντρο, μιας που συνδυάζει τη μεσαιωνική γοητεία του με τα έντονα μεσογειακά στοιχεία. Η παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες και είχαν ως project την φωτογράφιση σημείων που τους έκαναν εντύπωση ώστε στη συνέχεια να τα συζητήσουν στην ολομέλεια.
Η τρίτη ημέρα περιελάμβανε την επίσκεψή μας στο Σπλιτ. Επισκεφτήκαμε το παλάτι του Διοκλητιανού, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 3ου αιώνα προκειμένου να μείνει ο αυτοκράτορας. Μεγάλη εντύπωση μας έκανε ο καθεδρικός ναός του Σπλιτ ο οποίος θεωρείται πιθανόν ο παλαιότερος της Ευρώπης. Η παλιά πόλη , την οποία περιδιαβήκαμε και θαυμάσαμε, κηρύχθηκε, το 1979, Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς λόγω των πολυάριθµων καλά διατηρηµένων έργων αρχιτεκτονικής από όλες τις περιόδους της ιστορίας του.
Η τέταρτη ημέρα ήταν μια έκπληξη μια που βγήκαμε εκτός κροατικού εδάφους και επισκεφτήκαμε την Βοσνία. Αποτέλεσε πραγματική εμπειρία για αρκετούς από εμάς και ειδικά για τους μαθητές μας ο συνοριακός έλεγχος μια και είχαμε βρεθεί σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτη μας στάση αποτέλεσε το Počitelj, ένα ιστορικό μουσουλμανικό χωριό χτισμένο το 15ο αιώνα και το οποίο είναι ένα υπαίθριο μουσείο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στη συνέχεια πήγαμε στο πανέμορφο Mostar, με τη χαρακτηριστική γέφυρα που «συνδέει» το μουσουλμανικό με το χριστιανικό κόσμο: στη μία πλευρά της ζουν μουσουλμάνοι και στην άλλη χριστιανοί. Η γέφυρα, που είχε χτιστεί επί οθωμανικής κυριαρχίας καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από Κροάτες και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο το 2004, λιθαράκι λιθαράκι και μάλιστα με πολλές αυθεντικές πέτρες από την αρχική γέφυρα που είχαν πέσει στο ποτάμι, μετά το βομβαρδισμό. Από το 2005 η γέφυρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Την πέμπτη και τελευταία ημέρα ο πρώτος προορισμός μας ήταν το σχολείο Sreonja Skola Metkovic όπου και έγινε η απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής στην διακρατική συνάντηση και έγινε συζήτηση για τα επόμενα βήματα σε σχέση με το πρόγραμμα. Η βαρκάδα στο κανάλι Neretva που ακολούθησε είχε ως στόχο την παρουσίαση των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής κρίσης στο οικοσύστημα της περιοχής, στον τουρισμό αλλά και τις καλλιέργειες στην κοιλάδα Neretva. Τελευταία αλλά εξαιρετικά εκπαιδευτική ήταν η επίσκεψή μας στο αρχαιολογικό μουσείο Narona. Το μουσείο χτίστηκε δίπλα στην παλιά αγορά της Narona πάνω στα ερείπια του Augusteum, ένας ναός που είναι αφιερωμένος στους λάτρεις του Αυγούστου και κατασκευάστηκε στο 10 π.Χ. Το μουσείο φιλοξενεί μια υπέροχη συλλογή από γλυπτά που αντιπροσωπεύουν την αυτοκρατορική δυναστεία του Ιούλιου-Κλαύδιου και των Φλαβίων, καθώς και πολλά άλλα αντικείμενα που αποδεικνύουν τη σημασία και τον πλούτο της πόλης,
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους Κροάτες εταίρους μας για την θερμή υποδοχή, την φιλοξενία, την άριστα συντονισμένη οργάνωση αλλά και την προσήλωση στους στόχους του προγράμματος για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών μας. Σε κάθε διακρατική συνάντηση, η δια ζώσης επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών εκπληρώνουν τους στόχους ενός διακρατικού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2.