ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Την Τετάρτη, 27/3/2024, ομάδα 45 μαθητών που συμμετείχε στο Πρόγραμμα “Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες”, μαζί με 5 εκπαιδευτικούς αναχωρήσαμε για την Κύπρο.Μετά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, επισκεφτήκαμε το περιφερειακό γυμνάσιο Κιτίου, όπου μας υποδέχτηκαν με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς και είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους χώρους του σχολείου. Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε την Αγγελόκτιστη Κιτίου, τον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Λαζάρου και θαυμάσαμε τα φλαμίνγκο στην Αλυκή. Στη Λάρνακα κάναμε βόλτα στις Φοινικούες, περιηγηθήκαμε στην πόλη και δοκιμάσαμε τοπικά πιάτα .Νωρίς το απόγευμα, φτάσαμε στη Λεμεσό, στο ξενοδοχείο μας και το βράδυ κάναμε βόλτα στην όμορφη μαρίνα της πόλης.

Την Πέμπτη, 28/03/2024, η ομάδα μας αναχώρησε για την πρωτεύουσα του νησιού, τη Λευκωσία. Εκεί ,είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου όπου μας καλωσόρισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Γ στη Συνοδική Αίθουσα. Μας μίλησε για την ιστορία της Κύπρου και τις περιπέτειες που βιώνει μετά την Τουρκική κατοχή.

Στην συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο διαμέρισμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την απελευθέρωση της Κύπρου από την Αγγλική κατοχή. Η μέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη μας στον ιερό τόπο θυσίας και μνήμης “Φυλακισμένα Μνήματα”, μία μοναδική εμπειρία για όλους. Ακολούθησε περίπατος στον πεζόδρομο της Λήδρας και την πράσινη γραμμή, αφού πρώτα είχαμε επισκεφθεί το μνημείο πεσόντων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και είδαμε με πόνο την μάνα του ΑΓΝΟΟΎΜΕΝΟΥ να αγναντεύει μήπως δει τα παιδιά της να έρχονται- Ένα άγαλμα κατασκευασμένο από Σαντορινιώτικη λάβα και σε κάθε μικρή πλάκα της φούστας είναι γραμμένο και ένα όνομα Αγνοούμενου. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Προεδρικό Μέγαρο , όπου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη και να βγάλουμε αναμνηστικές φωτογραφίες. Η μέρα έκλεισε με μια υπέροχη Κυπριακή βραδιά στο χώρο του ξενοδοχείου.

Την Παρασκευή , 29 /3/ 2024 η ομάδα μας έκανε μια ημερήσια εκδρομή στην Πάφο, κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης, αφού σύμφωνα με την μυθολογία ήταν το μέρος από το οποίο αναδύθηκε. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να φωτογραφήσουμε την πέτρα του Ρωμιού όπου αναδύθηκε η θεά και να απολαύσουμε την μαγική θέα του νησιού. Αργότερα, επισκεφθήκαμε το Κολόσσι και τον Πύργο των Ιπποτών. Αμέσως μετά ξεναγηθήκαμε στον Αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, όπου θαυμάσαμε τα ψηφιδωτά δάπεδα της οικίας του Ευστολίου και το Αρχαίο Θέατρο.

Η άφιξή μας στην Πάφο συνοδεύτηκε από επίσκεψη στην στήλη του Αποστόλου Παύλου και τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής. Έπειτα, επισκεφθήκαμε τον Αρχαιολογικό χώρο της Πάφου , χώρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με την οικία του Διονύσου, του Θησέα και του Αιώνα που διακρίνονται για τα υπέροχα ψηφιδωτά τους. Το μεσημέρι απολαύσαμε έναν περίπατο στη μαρίνα της Πάφου και στη συνέχεια πήραμε τον δρόμο της επιστροφής προς τη Λεμεσό.

Το Σάββατο , 30/3/2024 όλοι μαζί επισκεφτήκαμε τις Πλάτρες, ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα της Κύπρου και αναφερθήκαμε στη σχέση του χώρου αυτού με το Νομπελίστα ποιητή μας, Γεώργιο Σεφέρη, σχέση που φαίνεται μέσα στο ποίημά του “Ελένη”. Στη συνέχεια, η ομάδα μας κατευθύνθηκε, ταξιδεύοντας στο όρος Τρόοδος. Πρώτα επισκεφτήκαμε το Θρονί της Παναγίας του Κύκκου. Πρόκειται για μια δύσβατη βουνοκορφή με υψόμετρο γύρω στα 1450 μέτρα και είναι άμεσα συνδεδεμένη με το παρακείμενο μοναστήρι. Στα βόρεια σε ειδικά διαμορφωμένη πλατεία τοποθετήθηκε στο 2008 το άγαλμα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, έργο του γλύπτη Νίκου Κοτζιαμάνη, μετά την απομάκρυνσή του από τον περίβολο της Αρχιεπισκοπής, όπου είχε αρχικώς τοποθετηθεί, εφόσον λίγα μέτρα χαμηλότερα από το Θρονί βρίσκεται ο τάφος του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ’ (1950-1977). Οι χώροι του Θρονιού της Παναγίας, του τάφου και του αγάλματος του Μακαρίου διαμορφώθηκαν και ενοποιήθηκαν με πεζόδρομους, ενώ σημαντικός αριθμός ψηφιδωτών συνθέσεων τοποθετήθηκαν κατά μήκος τους. Αξίζει να σημειωθεί πως, ο τάφος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ φυλάσσεται καθημερινά από κοκκινοσκούφηδες και όλοι όσοι τον επισκέπτονται μπορούν να τον πλησιάσουν μέχρι ενός σημείου και να βγάλουν, εάν το επιθυμούν, φωτογραφίες.

Μετά επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Κύκκου. Ξεναγηθήκαμε στον χώρο της Μονής και μάθαμε την ιστορία που οδήγησε στην έγερση της Μονής και τη μεταφορά της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας από την Κωνσταντινούπολη, επί αυτοκράτορος Αλεξίου Κομνηνού. Θαυμάσαμε το ξυλόγλυπτο τέμπλο,το χώρο με τις Λειψανοθήκες και τα περίφημα ψηφιδωτά που κοσμούν τη Μονή σε όλο το εύρος της. Μετά την αναχώρηση μας από τη Μονή Κύκκου, επισκεφθήκαμε το όμορφο χωριό Όμοδος, ένα από τα πιο παραδοσιακά και γραφικά χωριά του νησιού , υπάρχει από την Περίοδο της Φραγκοκρατίας και είναι διάσημο για το κρασί του, τη ζιβανία,, την χειροποίητη δαντέλα και τα «αρκατένα» του ψωμιά από προζύμι ρεβυθιού.

Κατά την περιήγηση μας είδαμε τα πετρόκτιστα σπίτια, τα τοπικά οινοποιεία, ένα μεσαιωνικό πατητήρι και επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό του Εσταυρωμένου Χριστού, με τις παλιές εικόνες και τα εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα , όπου φυλάσσεται τμήμα του Τιμίου Ξύλου και των σχοινιών με τα οποία δέθηκαν τα χέρια του Ιησού επί του Σταυρού. Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στη Λεμεσό για δείπνο και έπειτα διασκεδάσαμε σε κοντινό μαγαζί της πόλης.

Η πέμπτη ημέρα στην Κύπρο, η 31η/03/2024, ήταν η ημέρα επιστροφής της ομάδας μας στον Γέρακα. Νωρίς το πρωί μετά από μία υπέροχη μικρή διαδρομή μέσα στη φύση, επισκεφθήκαμε τη θρυλική Ιερά Μονή Μαχαιρά. Εκεί, οι μοναχοί μίλησαν στους μαθητές για την ιστορία της και τους έδωσαν αναμνηστικά δώρα. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μουσείο Γρηγορίου Αυξεντίου, όπου γνωρίσαμε τη ζωή και τη δράση του, κατά τη διάρκεια των αγώνων της ΕΟΚΑ, μέσα από διηγήσεις, εικόνες και προσωπικά αντικείμενα του ήρωα. Αμέσως μετά, κατευθυνθήκαμε στην Λάρνακα ,στις Φοινικούδες, προκειμένου να γευματίσουμε και από εκεί να οδεύσουμε προς το Αεροδρόμιο της πόλης για το ταξίδι της επιστροφής, έχοντας στις αποσκευές τους την αγάπη, τον θαυμασμό τους για το νησί και πολλές γνώσεις αναφορικά με τα πάθη και τις ιστορίες του.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος: κα Μηνά Μαρία, κα Ασημακοπούλου Αναστασία, κα Στεφανιδάκη Μαρία, κα Γρηγορόπουλου Μαρίνα, κα Γεωργοπούλου Μαρία.

Μοιραστείτε το!
Μετάβαση στο περιεχόμενο proposition-deer