Η εκδήλωση με τίτλο «Ιστορίες που συγ-χωρούν, ιστορίες που ενώνουν» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 στο σχολείο μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του απευθύνοντας χαιρετισμό ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Ζούτσος, οι Αντιδήμαρχοι, κα Κουκουβάου και κ. Δημητριάδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σμέρος, ο Πρόεδρος της Σχολικής μας Επιτροπής κ. Λιακόπουλος, ο Δημοτικός σύμβουλος, κ. Σωτηρόπουλος, ο Εκπρόσωπος του ΣΓΚ, κ Δρακάκης, γονείς, μαθητές και καθηγητές.
Η Εθνική Συντονίστρια ASPnet UNESCO, κα Δηλάρη, απηύθυνε χαιρετισμό και τόνισε τις αξίες που ενστερνίζεται ένα σχολείο UNESCO, δηλώνοντας ότι η πορεία του σχολείου μας αποδεικνύει ότι καλλιεργεί αυτές τις αξίες στους μαθητές του, όπως η συμφιλίωση, η ειρηνική συνύπαρξη, η αλληλεγγύη, η ισότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «Σύγκρουση- Συνύπαρξη: Αγωγή στη Συγχώρεση» και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 «Let’s say stop to violence together» παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα την επίδραση του προγράμματος «Αγωγή στη Συγχώρηση» στο κλίμα της σχολικής τάξης και το πώς αυτό συμβάλλει σε μια ειρηνική συνύπαρξη και αποδοχή στο σχολείο. Οι μαθητές διάβασαν ιστορίες Συγχώρησης από το επιστημονικό υλικό του προγράμματος, οι οποίες αποτελούν αφόρμηση για την επεξεργασία των εννοιών και των πνευματικών αξιών που διδάσκονται. Ακολούθησε διάδραση με τους γονείς σε μια προσπάθεια να μοιραστούμε ιστορίες Συγχώρησης, καθώς όλοι έχουμε τα προσωπικά μας τραύματα.
Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη μίλησε για τον ευεργετικό ρόλο της φιλαναγνωσίας στη ζωή μας, για τη θεραπευτική της δύναμη στην ψυχολογία του εφήβου, για τη σημαντική συμβολή του σχολείου στην καλλιέργεια, την ενθάρρυνση και την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.
Το παιδικό βιβλίο αποτελεί παράθυρο στη φαντασία, αλλά και τη σκέψη του παιδιού. Η συνεχής παρακίνησή μας για φιλαναγνωσία θα βοηθήσει τα παιδιά να συναντήσουν το βιβλίο που θα τους επιτρέψει να «εμπλακούν», να ανακαλύψουν ότι το διάβασμα μπορεί να είναι απόλαυση. Μέσω της λογοτεχνίας θα ανακαλύψουν και θα καλλιεργήσουν αξίες διαχρονικές και πανανθρώπινες, όπως είναι η οικογένεια, η φιλία, η ειρήνη, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η αποδοχή, ο σεβασμός, η ταπεινότητα, η ευγνωμοσύνη, η ελευθερία, η ενσυναίσθηση, η υπομονή, η αυτογνωσία.
Η συγγραφέας τόνισε ότι στις μέρες μας με την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία και τον καταιγισμό της εικόνας, ευνοείται όλο και λιγότερο η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Τα παιδιά όμως, που στο σχολείο έχουν γνωρίσει τις απολαύσεις και τις δυνατότητες των λογοτεχνικών κειμένων, γίνονται οι αυριανοί συνειδητοί αναγνώστες και οι υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες. Είναι αναμφισβήτητη η αξία της φιλαναγνωσίας, καθώς και η ανάγκη της διατήρησης της σχέσης λογοτεχνίας-παιδιού, γιατί αυτά είναι σημαντικά πνευματικά και ψυχικά εφόδια για τα παιδιά, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο.
Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κα Ελισάβετ Κρίπα παραβρέθηκε στην εκδήλωση και απηύθυνε μια ευχή στα παιδιά, ενώ η μαθήτρια της Γ’ Μαριλένα Παπαδάκη φιλοτέχνησε δύο κάρτες και τις χάρισε στις δύο εκλεκτές καλεσμένες μας, την κα Δηλάρη και την κα Μαστρομιχαλάκη, όπου μέσα τους υπήρχαν ποιήματα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δόθηκαν αναμνηστικά δώρα αλλά και πραγματοποιήθηκε bazaar χειροποίητης πασχαλινής λαμπάδας και αρωματικών φυτών από τον σχολικό μας κήπο.
Θερμές ευχαριστίες σε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την άψογη εμφάνιση και στους καθηγητές μας για τη διοργάνωση, την κα Ζερεφού, την κα Ζαφειριάδου, την κα Παπαδάκου, την κα Κωνσταντινίδου και την κα Κυριακοπούλου.