Η Βιβλιοθήκη του σχολείου
Ενέργεια «Σχολικές Βιβλιοθήκες» του ΕΠΕΑΕΚ του Β΄ΚΠΣ
Το παρόν έργο εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών 1.3.γ και 1.4.β για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες του ΥΠΕΠΘ οι οποίες αφορούν την ίδρυση και λειτουργία συνολικά 500 Σχολικών Βιβλιοθηκών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο χώρο αντίστοιχων σχολικών μονάδων. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους και από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Η ενέργεια «Σχολικές Βιβλιοθήκες» είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ) του Β’ ΚΠΣ, αφού προωθεί στην πράξη το θεσμό της Σχολικής Βιβλιοθήκης στην εκπαίδευση και την κοινωνία.
Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες δεν είναι λαϊκές ή δημοτικές αλλά ανήκουν στη σχολική κοινότητα. Οι 50 Βιβλιοθήκες στελεχώθηκαν από βιβλιοθηκονόμους, αλλά οι 450 (μία εκ των οποίων είναι και η Βιβλιοθήκη μας) στελεχώθηκαν με εκπαιδευτικούς Δ/θμιας Εκπαίδευσης.
Εξοπλισμός
Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο του σχολικού συγκροτήματος, καλύπτοντας 55 τ.μ. Η κατασκευή,η διαμόρφωση και τα υλικά του χώρου της βιβλιοθήκης έγιναν κατόπιν μελέτης και επιλογής του ΟΣΚ. Μέσα σε ενιαίο χώρο συμπεριλαμβάνει: τα βιβλιοστάσια, το αναγνωστήριο, τους σταθμούς H/Y των χρηστών και το χώρο υποδοχής- δανεισμού – ενημέρωσης. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός (H/Y, αντικλεπτικό σύστημα, σύστημα πυρανίχνευσης, φωτοτυπικό μηχάνημα, βίντεο, τηλεόραση, προβολέας διαφανειών, μίνι Hi-Fi) είναι αποτέλεσμα μελέτης και επιλογής του ΟΣΚ.
Αναγνωστήριο
Το αναγνωστήριο βρίσκεται μέσα στον ενιαίο χώρο της Βιβλιοθήκης όπου 20 άτομα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για ανάγνωση του υλικού της ή οποιουδήποτε άλλου υλικού που έχουν φέρει μαζί τους.
Συλλογή
Η συλλογή της Βιβλιοθήκης αποτελείται από έντυπο υλικό (όπως βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, λευκώματα, λεξικά περιοδικά) αλλά και από μη έντυπο υλικό (κασέτες ήχου, βιντεο – κασέτες, cd μουσικής, cd-rom και dvd-rom). Η Βιβλιοθήκη είναι μηχανοργανωμένη με το σύστημα ΑΒΕΚΤ 5.0 του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Η ταξινόμηση ακολουθεί το διεθνές Δεκαδικό Ταξινομικό Σύστημα Dewey.
Χορηγίες – Δωρεές
Η Βιβλιοθήκη απευθύνθηκε σε διάφορους φορείς και πέτυχε τη συγκέντρωση σημαντικού αριθμού βιβλίων, αφισών, CD-ROM και βιντεοκασετών.
Χορηγία ή δωρεά είναι οποιαδήποτε προσφορά προς τη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας, με στόχο την ολοκλήρωση των σκοπών της βιβλιοθήκης. Μπορείτε να προσφέρετε: χρηματικό ποσό, έντυπο υλικό, μη έντυπο ή εξοπλισμό.
Δραστηριότητες
Στο διάστημα λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκαν πολλά μαθήματα από τους κ.κ. Καθηγητές του Γυμνασίου, στο χώρο της, κατά τα οποία έγινε χρήση και αξιοποιήθηκε επαγωγικά το διδακτικό, μορφωτικό και εποπτικό υλικό της. Η Σχολική Βιβλιοθήκη διοργάνωσε εκθέσεις-αφιερώματα στους μεγάλους μας λογοτέχνες και συγκεκριμένα:
- Στο Γρηγόριο Ξενόπουλο, Παράλληλα οργανώθηκε και έκθεση βιβλίου από τις εκδόσεις «ΑΦΟΙ ΒΛΑΣΣΗ», προβολή slides, προβολή ντοκυμαντέρ και της ταινίας «Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας»,τα οποία προμηθεύτηκε η Βιβλιοθήκη από την ΕΡΤ. Η Βιβλιοθήκη αφιέρωσε μία βραδιά στο Γρηγόριο Ξενόπουλο, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από θεατρικά έργα του, με πρωταγωνιστές-ηθοποιούς μαθητές του σχολείου μας.
- Λειτούργησε έκθεση-αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, κατά την οποία σε πινακίδες παρουσιάσθηκαν άγνωστες και γνωστές πτυχές από τη ζωή και το έργο του τιμώμενου συγγραφέα παράλληλα οργανώθηκε και έκθεση βιβλίου, προβολή ντοκυμαντέρ και της ταινίας «Η Φόνισσα» και πραγματοποίησε εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με επίσημο προσκεκλημένο τον λαογράφο και συγγραφέα κ. Νέστορα Μάτσα, ο οποίος παρουσίασε την εργασία του αφιέρωμα στο έργο και τη ζωή του μεγάλου μας συγγραφέα.
- Αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό – Θεατρικό.
- Αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά – Θεατρικό (Τρισεύγενη)
- Στο Νίκο Τσιφόρο – Θεατρικό (Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ)
- στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
- στο Νέστορα Μάτσα
- Αφιέρωμα για το «Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα»
- Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη (Εκδήλωση)
- Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο – Θεατρικό (Καφενείον «Η Ελλάς»)
- Αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο (Δραματοποιήσεις ποιημάτων του και αντιγραφών πινάκων του από τους μαθητές).
- Αφιέρωμα στον Γιώργο Θεοτοκά (Δραματοποιήσεις ποιημάτων του).
Η βιβλιοθήκη μας προσκάλεσε και φιλοξένησε στο χώρο της τους συγγραφείς Μάνο Κοντολέοντα, Ζωρζ Σαρή, Άλκη Ζέη, Αντιγόνη Ιωαννίδου, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ανδρέα Μήτσου, Νέστορα Μάτσα, Σάκη Σερέφα, Κίρα Σίνου, Άννα Γκέρτσου – Σαρρή, Πάνος Χριστοδούλου.
Οργάνωσε και πραγματοποίησε επισκέψεις σε Μουσεία (Βυζαντινό, Κυκλαδικό, Γραφής, Ακρόπολης, Ισλαμικής Τέχνης, Δελφών, Εθνική Πινακοθήκη, Τηλεπικοινωνιών, Σπαθάρειο, Θεατρικό της πόλεως των Αθηνών, Μπενάκη, στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, στο θολωτό τάφο των Αχαρνών, Εθνική Πινακοθήκη, Εκθέσεις Βιβλίων, κ.ά.).
Έλαβε μέρος στα προγράμματα:
- «Διερευνώντας την Εικόνα» και παράλληλα προχώρησε στην παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας μικρού μήκους με το διαπολιτισμικό θέμα «Μαθαίνουμε να ζούμε μαζί» (συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας)
- «Η Ζωφόρος του Παρθενώνα και η Γιορτή των Παναθηναίων»
- «Σαλβατόρ Νταλί, Μύθος και Ιδιομορφία»
- «Πες το με φωτογραφίες»
- «Στα ίχνη της γραφής»
- «Αναζητώντας την Πυθώ, τον Πύθωνα και την Πυθία με οδηγό τον Ηνίοχο»
- «Ταφικά έθιμα στην Αρχαία Ελλάδα»
- «Μίκης Θεοδωράκης, ο μεγάλος εμπνευσμένος και ακαταπόνητος εργάτης της τέχνης»
- «Προσεγγίζοντας το Νίκο Εγγονόπουλο»
Πραγματοποίησε θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με καθηγητές του σχολείου και συμμετείχε στους πανελλήνιους μαθητικούς θεατρικούς αγώνες με τα έργα:
- «Γνωρίζοντας τον Ξενόπουλο»
- «Άγγελος Σικελιανός»
- «Η Τρισεύγενη»
- «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων»
Δανείστηκε μεγάλο αριθμό μουσειοβαλιτσών και τις παρουσίασε αναλυτικά και κατά τμήματα σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας. Προσκάλεσε και παρουσίασε στους μαθητές την Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής.
Πραγματοποίησε εκδήλωση για τη Chandeleur (γαλλική γιορτή) κατά την οποία παρέστη και ο Δ/ντής του Γαλλικού Σχολείου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν τη γαλλική γλώσσα και να ασχοληθούν με τη γαλλική γαστρονομία (έκθεση βιβλίου, φιλοτέχνηση πινάκων, παρασκευή κρεπών κ.λπ.).
Κάθε χρόνο διοργάνωνε μαθητικό διαγωνισμό στο σκάκι.
Συνεργάστηκε άψογα με τους Συλλόγους Καθηγητών και Γονέων, με την Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής, τους Δήμους Αθηναίων και Γέρακα, με την ΕΡΤ, με το Ε.ΚΕ.ΒΙ., με Μουσεία, με τις Βιβλιοθήκες του Εθνικού Θεάτρου, του Θεατρικού Μουσείου, όπως και με τις Βιβλιοθήκες πολλών άλλων Σχολείων.
Η Βιβλιοθήκη οργάνωσε και υλοποίησε στο χώρο της πολλές προβολές και ομιλίες ποικίλου περιεχομένου, εικαστικές εκθέσεις με παρουσίες δημιουργιών μαθητών και, σε συνεργασία με συναδέλφους καθηγητές, μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος. Συγκροτεί και οργανώνει κάθε χρονιά, Ομάδα Βιβλιοθήκης, αποτελούμενη από μαθητές, η οποία χωρίζεται σε υποομάδες με στόχους την υλοποίηση προγραμμάτων πολλαπλού ενδιαφέροντος (πολιτιστικά, θεατρικά, κινηματογραφικά, τεχνολογικά, εικαστικά, διατροφής, οικολογικά κ.ά.).
Τη σχολική χρονιά 2017-2018 η βιβλιοθήκη μετά από πολυετή απραξία ξανανοίγει ως χώρος φιλαναγνωσίας, προβολών αλλά και ως δανειστική. Υλοποιείται πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο “Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται”.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Λογοτεχνικά Σταυροδρόμια” την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 και με αφορμή τα 18 χρόνια θεμελίωσης της Βιβλιοθήκης του σχολείου – το 2000 ξεκίνησε η λειτουργία της επί Διευθύνσεως Κων/νας Τσαγκάρη – έγιναν τα αποκαλυπτήρια πλακέτας με το όνομά της: «Πολύμνια». Είναι η Μούσα των ιερών ύμνων και της ευγλωττίας, η οποία βοηθά στην εύκολη μάθηση και στην απομνημόνευση ενώ επίσης φέρνει φήμη στους συγγραφείς. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Στέφανος Καπέλλας, Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής ενώ οι βραβευμένοι ποιητές Αντώνης Φωστιέρης και Αλέξιος Μάινας τοποθέτησαν την πλακέτα στη Βιβλιοθήκη.